ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Γεννηματά «σκοτώνονται» για την Κεντροαριστερά

Τσίπρας - Γεννηματά «σκοτώνονται» για την Κεντροαριστερά
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντιμέτωπος με το αριστερό κομμάτι του 3% στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Είναι πλέον βέβαιο ότι στο στόχαστρο εκείνων των στελεχών που δυσφορούν με τα «ανοίγματα» θα βρεθεί η πρόσφατη ένταξη των κ.κ. Τόλκα και Μωραΐτη στην κυβέρνηση, μετά από σχετική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Στους επικριτές του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να απαντήσουν υπουργοί και στελέχη που υιοθετούν τη «γραμμή» του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά, όπως οι κ.κ. Βερναρδάκης, Τζανακόπουλος, Παππάς και Σπίρτζης.

Η «γκρίνια» που έχει εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμελητέα, καθώς στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν δημόσια εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Οι μεν συμφωνούν με το εγχείρημα για την κεντροαριστερά και οι δε την απορρίπτουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να στήσουν κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως έχει αποφασιστεί, την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρόβα τζενεράλε για το κατά πόσο έχει επηρεάσει ή όχι η πολιτική των μεταγραφών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη, στελέχη και ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου.

Πόλεμος χαρακωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλέον έχει εξελιχθεί σε πόλεμο χαρακωμάτων. Και αυτό γιατί αυτή η «μάχη» θα κρίνει και την πολιτική επιβίωση του ενός ή του άλλου.

Ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να μετατρέψει το κόμμα του σε ένα κεντρογενές σχήμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίζει ως ανεδαφικές τις απόψεις των συντρόφων που εκφράζουν τη μειοψηφία του 3%.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κρατήσει το κόμμα της ενωμένο και να μην ηττηθεί στις εκλογές, ώστε να έχει λόγο και άποψη το βράδυ των εκλογών για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει το ΚΙΝΑΛ μέσα στα πόδια του, θέλει να το αλώσει πολιτικά, να το περιορίσει εκλογικά και να το αφανίσει από την κοινωνία.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατηθεί την επόμενη ημέρα» λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τον κίνδυνο του κατακερματισμού του ΚΙΝΑΛ δεν κρύβουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι αν επικρατήσουν οι απόψεις του κ. Τσίπρα, τότε αργά ή γρήγορα θα έρθει και η δική τους σειρά, αφού ως γνωστό, η τακτική που εφαρμόζεται τελευταία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι παρόμοια.

Η αναφορά του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που τάσσεται υπέρ των πολιτικών ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ , δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως επισημαίνει, το κόμμα δεν θα πρέπει να μετατοπιστεί προς το κέντρο γιατί δεν είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ που τα χωράει όλα.

Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν και άλλα στελέχη όπως οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης και Ξυδάκης, καθώς και η ομάδα των 53 με τον κ. Ευ. Τσακαλώτο. Οι «53» δεν διαφωνούν γενικά με το εγχείρημα του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντροαριστερό χώρο, ωστόσο σημειώνουν πως τα πρόσωπα που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να φέρνουν τα ανάλογα αποτελέσματα.

Το αντιδεξιό μέτωπο του ΚΙΝΑΛ

Με τον Πάνο Καμμένο να «πυροβολεί» καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου θέλουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Για αυτό το λόγο στοχεύουν ευθέως σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, που ενδεχομένως να μην συμφωνούν με την πολιτική γραμμή της Φώφης Γεννηματά που τηρεί ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Τα πρόσωπα αυτά θα ήθελαν η κριτική της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εστιάζεται μόνο προς την αξιωματική αντιπολίτευσης, καθώς γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που απαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ είναι καθαρά αντιδεξιοί ψηφοφόροι. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που από τη δική του πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μην έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί τους.

Ωστόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιλέγουν συνειδητά να συγκρουστούν με τη Φώφη Γεννηματά έτσι ώστε να επιφέρουν απώλειες που θα γίνουν ορατές στις εκλογές.

Η Χαριλάου Τρικούπη αντιδρά έντονα και καθημερινά στην επίθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς τυχοδιώκτες.

Για αυτό τον λόγο, δεν αποκλείεται, όπως λένε, τις επόμενες ημέρες να φέρουν στο φως της δημοσιότητας συγκεκριμένους λόγους και πράξεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πείθει στελέχη τους να αλλάξουν στρατόπεδο, όπως έγινε προσφάτως με τις μεταγραφές των κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα.

Ο Τσίπρας επιχειρεί να επουλώσει τα τραύματα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο που χάραξε η Φώφη Γεννηματά, που χτες μίλησε σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να ακολουθήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα σε μια προσπάθεια να τονώσει τους οπαδούς του, να επουλώσει τις «πληγές» που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών και να αντιστρέψει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Θεσσαλονικείς του γυρνούν την πλάτη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού σημειώνοντας τα εξής:

Ο πιο πρόθυμος σε ό,τι ζήτησαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Κυβέρνησε με ακροδεξιούς. Κάνει delivery υπουργείων στους πρόθυμους κυνηγούς καρέκλας, τους οποίους μαζεύει από παντού. Από την άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς. Αδειάζει τους βουλευτές του, αφού τους χρησιμοποίησε για να ψηφίσουν τα πάντα, σαν στημένη λεμονόκουπα. Έφτιαξε στην πραγματικότητα μαζί με την καραμανλική συνιστώσα που τον στηρίζει τη Νέα Δεξιά και τώρα που είναι σε απελπισία ψάχνει έναν προσωπείο για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα. Κατάχρηση της εξουσίας και καθεστωτισμός: αυτό είναι το ύφος και ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Πρόκειται για ένα πολιτικό και ιδεολογικό αχταρμά που “χτυπάει” τον ελληνικό λαό και διαλύει τη χώρα…

Στο μεταξύ μετά τη χθεσινή παρουσία στελεχών και ανθρώπων που υπογράφουν κείμενο υπέρ μιας νέας κεντροαριστεράς με ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζεται η επόμενη εκδήλωση με φόντο τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά όλοι γνωρίζουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους γίνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού.

Στις 4 Μαρτίου θα παραβρεθούν στην Αθήνα Ευρωπαίοι σοσιαλιστές που θα μιλήσουν για την Γηραιά Ήπειρο ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου. Η παρουσία της Λούκας Κατσέλη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και άλλων κεντροαριστερών στελεχών αποτελεί για ορισμένους μια πιθανότητα περαιτέρω εξέλιξης σε ό,τι αφορά στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Φρένο βάζει, όμως, την κατάλληλη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου που βλέπει πως γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης του ονόματός του όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τους άλλους κεντροαριστερούς χώρους.

Χτες, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως παραμένει στο ΚΙΝΑΛ και αγωνίζεται να μείνει όρθιο, αυξάνοντας τη δύναμή του στις εκλογές. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα της εκδήλωση για τη «γέφυρα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα πρώην στελέχη του ΚΙΝΑΛ, παρουσία αρκετών υπουργών και πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη χαροποιεί ιδιαιτέρως την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού μέσα στη δίνη των επιθέσεων που αντιμετωπίζει δεν έχει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» που θα επέφερε νέα μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ