ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζοσέ Μπαρόζο: Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της

Ζοσέ Μπαρόζο: Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με αναφορά στον Ζαν Μονέ – τον αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και πατέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επιχείρησε ο Ζοσέ Μπαρόζο να απορρίψει τα απαισιόδοξα σενάρια για την ΕΕ μιλώντας από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Φαίνεται πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της ΕΕ, είχε δίκιο όταν είπε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα ϕτιαχθεί μέσα από τις κρίσεις και θα είναι αποτέλεσμα των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και σήμερα επικεϕαλής της Goldman Sachs International.

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία που υπάρχει όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι, έχουμε σοβαρά προβλήματα ν΄ αντιμετωπίσουμε, το BREXIT, την παράνομη μετανάστευση, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό και ότι το ότι η Ευρώπη μένει πίσω στην ψηϕιακή επανάσταση, αλλά έχουμε και τους πόρους και τα μέσα για να τα ξεπεράσουμε (...) Να εξηγήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι, ναι, υπάρχουν πράγματι σημαντικά προβλήματα και ισχυρές προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει (...) και να γίνει ο προμαχώνας προάσπισης αξιών και εννοιών όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ασφάλεια» είπε μεταξύ άλλων ο Zοσέ Μπαρόζο. Υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα μόνο η ευρωζώνη έχει περισσότερα μέλη από όσα είχε το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Όπως είπε, η ΕΕ διήλθε από μια μεγάλη κρίση, χωρίς την οποία όμως δεν θα είχε δημιουργήσει μια σειρά από εργαλεία και δεν θα είχε λάβει μέτρα, όλα μέχρι πρότινος αδιανόητα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι ήταν η πιο δύσκολη στη διάρκεια της κρίσης, σε επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια μιας συνάντησής του -με την ιδιότητα του προέδρου της Κομισιόν τότε- στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Ευρωπαίους και Αμερικανούς τραπεζίτες, τους είχε ρωτήσει αν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ και όλοι, εκτός από έναν, απάντησαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Κάποιοι, όπως είπε, πίστευαν τότε και ότι δεν πρέπει να μείνει, αλλά προς διάψευση των περισσότερων η Ελλάδα τα κατάφερε και παραμένει σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη.

«Από το 2004 ως το 2014 η ΕΕ σχεδόν διπλασίασε τα μέλη της, από τα 15 στην αρχή της περιόδου στα 28, αντιμετώπισε μια χρηματοπιστωτική κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, τη συνταγματική κρίση και τα θεσμικά προβλήματα στον πυρήνα της ευρωζώνης. Τελικά όμως, η ΕΕ όχι απλά επιβίωσε αλλά έγινε ισχυρότερη» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό, επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο -«κοιτάξτε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, στη Βενεζουέλα, στις Φιλιππίνες»- αφού αναδύονται, όπως και ο απομονωτισμός, ως μέρος της παγκόσμιας τάσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ