ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέψεις για Τσακαλώτο στη θέση του Επιτρόπου

Σκέψεις για Τσακαλώτο στη θέση του Επιτρόπου
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η επιλογή του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν θεωρείται ένας από τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας «κλείνει» προς την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών τον Οκτώβριο.

Επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου να είναι πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά και αν αυτό είναι εφικτό από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα η θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη ενώ εντός πενταετίας πολλά μπορούν να αλλάξουν και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece ένα από τα ονόματα που εξετάζονται σοβαρά είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η συζήτηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο καθώς το όνομα του κ. Τσακαλώτου έχει εξεταστεί μόνο σε πολύ κλειστό κύκλο, όμως αρκετοί θεωρούν ότι ο υπουργός Οικονομικών συγκεντρώνει πολλά από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι από τα λίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ευρύτερη πολιτική αποδοχή εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο τρόπος που χειρίστηκε τον θεσμικό του ρόλο και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, τον βοήθησε να αποκτήσει πολιτικούς φίλους στο εξωτερικό ενώ η επιλογή του να κρατά χαμηλά πολιτικούς τόνους και η μεθοδικότητα με την οποία εφάρμοσε τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές έχουν ανεβάσει τις μετοχές του στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε από τις Βρυξέλλες να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο, που δεν είναι άλλος από αυτόν της ενίσχυσης του διαλόγου Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να έχει ισχυρή άποψη για τον τρόπο και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτός ο διάλογος ενώ είναι από τα στελέχη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, χαίρει ευρείας εκτίμησης εντός του κόμματος. Η κομματική του αποδοχή ξεπερνά την τάση των 53+ καθώς πολλοί πιστεύουν ότι χωρίς τη δουλειά που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και τη στάση του στις κομματικές διαδικασίες, «δεν θα έβγαιναν τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αυτή τη στιγμή αδιαμφισβήτητα το νούμερο δύο εντός ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τον Πρωθυπουργό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι, βέβαια, άγνωστο αν ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη προοπτική καθώς αφενός αυτό θα σημάνει αποστασιοποίηση από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφετέρου κανείς δεν μπορεί από τώρα να γνωρίζει το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα και το πόσο αυτό θα ενδιαφέρει τον υπουργό Οικονομικών.

Αν και το όνομα του κ. Τσακαλώτου έχει εξεταστεί, φαβορί για τη θέση εξακολουθεί να είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης και για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει και ένα δυνατό όνομα για το ευρωψηφοδέλτιο το οποίο να μπορέσει να αντικαταστήσει τον νυν αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στη θέση του Επικεφαλής της ευρωομάδας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ