ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσγείωση στην πραγματικότητα από τον Κουτεντάκη

Προσγείωση στην πραγματικότητα από τον Κουτεντάκη
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα φτερά της κυβέρνησης «ψαλίδισε» ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή επί της τριμηνιαίας έκθεσης για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2018, επεσήμανε πως «η χώρα έχει από εδώ και πέρα βαριές δεσμεύσεις και κληρονομιές».

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης θέλησε, όπως ο ίδιος είπε, να μετριάσει τις προσδοκίες που ακούγονται, καθώς «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς 8 ετών, η οποία θα πάρει καιρό». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα.

«Το κριτήριο είναι αν κινούμαστε σε καλό δρόμο και όχι σε ποιο σημείο είμαστε σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Έχουμε στοκ ληξιπρόθεσμων οφειλών, κόκκινων δανείων, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, δηλαδή επενδύσεις και ένα εργατικό προσωπικό που μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά. Το θέμα λοιπόν είναι αν η διαχείριση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλή κατεύθυνση ή το αντίθετο», είπε.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου και επεσήμανε ότι «μια ενδεχόμενη αστοχία στην εκταμίευση ποσών θα στερήσει ποσά για δημόσια ταμεία και παράλληλα θα στείλει κακό μήνυμα στις αγορές».

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υποστήριξε ότι «ενδεχομένως με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι της αύξησης του κατώτατου μισθού ή ακόμα και όλο το ποσό να χαθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ