ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Πιο λαϊκιστής και από τον Μαδούρο ο Τσίπρας

Guardian: Πιο λαϊκιστής και από τον Μαδούρο ο Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ποιος είναι ο πιο λαϊκιστής πολιτικός;»: Αυτό είναι το ιδιότυπο κουίζ που έβαλε ο βρετανικός «Guardian» στους αναγνώστες του και τα αποτελέσματά του, αν μη τι άλλο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Δείτε σε ποια θέση βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η βρετανική εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, χώρισε τις πιο γνωστές πολιτικές φυσιογνωμίες του πλανήτη σε δεξιούς και αριστερούς. Στη συνέχεια η «Team Populism», ένα δίκτυο πολιτικών επιστημόνων, ανέλυσε τα κείμενα τουλάχιστον δύο προεκλογικών ομιλιών των εν λόγω πολιτικών, δίνοντας βάση στην έκταση της ρητορικής του λαϊκισμού που περιέχονταν σε αυτές.

Οι αριστεροί λαϊκιστές

Στο «μικροσκόπιο» της μελέτης βρέθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε… πρωταθλητής, αφού βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των αριστερών «υποψηφίων». Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ακολουθεί ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ, πρόεδρος του Μεξικού, και στην τέταρτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν. Αντίθετα στις χαμηλότερες θέσεις εμφανίζονται τρεις Αμερικανοί πολιτικοί: ο Μπέρνι Σάντερς, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον.

Η υψηλή «βαθμολογία» του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρει ο «Guardian», έρχεται ως αποτέλεσμα κυρίως των όσων είχε υποστηρίξει στις ομιλίες του πριν από την πρώτη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 2015, «πριν από τη συνθηκολόγησή του με τους δανειστές της Ελλάδας και τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Όπως επισημαίνεται, από τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσαρμόσει την πολιτική του γλώσσα σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα.

Οι δεξιοί λαϊκιστές

Από την άλλη, στην κορυφή των δεξιών λαϊκιστών βρίσκεται, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, αναφορικά με τα όσα έχει δηλώσει στην προεκλογική του περίοδο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει γράψει πολλούς από τους λόγους του και πλέον κάνει περιοδείες στην Ευρώπη με κυρίαρχο όπλο το λαϊκισμό και κατηγορώντας τις ελίτ σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό τόνισε στην Ουγγαρία πως «οι ελίτ είναι οι πιο λαίμαργες ομάδες που είχαν ποτέ τον έλεγχο μιας κοινωνίας», περιγράφοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν ως «Τραμπ πριν από τον Τραμπ».

Τρίτος στη λίστα του «Guardian» ακολουθεί ο πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, που είχε εκτοξεύει άπειρες λαϊκιστικές κορώνες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit, αλλά και μετά τη νίκη όταν έκανε λόγο για «νίκη του πραγματικού λαού, τον κανονικό λαό, τον αξιοπρεπή λαό».

Τη λίστα συμπληρώνουν ο Ματέο Σαλβίνι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαιχ Μπολσονάρο, ενώ την τελευταία θέση στο δείκτη λαϊκισμού καταλαμβάνει η Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ