ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αντικείμενο της συνάντησης Θεοχαρόπουλου – Ζάεφ

Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αντικείμενο της συνάντησης Θεοχαρόπουλου – Ζάεφ
facebook

Στα Σκόπια βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα ενώ την συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «εφιστήσαμε και την προσοχή στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αβλεψίες, αστοχίες ή αδράνειες, που πιθανώς παραβιάζουν "το γράμμα και το πνεύμα" της συμφωνίας, όπως συνέβη στη διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου και αμέσως διορθώθηκε» η οποία όπως είπε «δίνει προοπτικές στην ειρηνική συνύπαρξη, την οικονομική συνεργασία αλλά και τη συνεργασία σε κοινωνικό επίπεδο των δύο χωρών».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλό» το κλίμα στη συνάντηση αναφέροντας πως «ήταν μια συνάντηση σε συντροφικό κλίμα, θα έλεγα, με τη λογική ότι με τον Ζόραν Ζάεφ είμαστε σε κοινή "οικογένεια", των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Τονίσαμε ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη φιλία μεταξύ των χωρών, στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, μακριά από κάθε εθνικισμό».

«Ήταν μια καθόλα χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση γιατί έτσι "σπάει" ο φόβος, ο εθνικισμός, η περιχαράκωση και ο συντηρητισμός που μας κρατούν καθηλωμένους σε ένα άγονο παρελθόν. Ένα ανοιχτό μέλλον είναι μπροστά μας, αρκεί να έχουμε την πολιτική βούληση και την τόλμη να το σχεδιάσουμε», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας πως στη συνάντηση αποδείχθηκε ότι υπάρχει η βούληση αυτή, γι' αυτό και τα δύο κόμματα (η ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του κ. Ζάεφ) θα είναι σε σταθερή επικοινωνία για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ενημερωθήκαμε για την εφαρμογή του erga omnes, για την αλλαγή δηλαδή του ονόματος στους θεσμούς και τους δημόσιους φορείς, μια δύσκολη διοικητικά διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία όμως, όπως ενημερωθήκαμε, θα προχωρήσει παντού και συζητήσαμε και για τη λειτουργία των δύο επιτροπών που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν, η μία θέματα ιστορίας και η άλλη διευθέτησης των εμπορικών σημάτων. Κι εδώ υπήρχε η προσήλωση του κ. Ζάεφ στο να προχωρήσουν στη δουλειά τους αυτές οι επιτροπές».

Ερωτηθείς για την πολιτική πορεία της ΔΗΜΑΡ από εδώ και στο εξής, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παραμένουμε στην αντιπολίτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ