ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βούτση - Ντιμιτρόφ: Οι χώρες μας στάθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας

Συνάντηση Βούτση - Ντιμιτρόφ: Οι χώρες μας στάθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την πρώτη του επίσκεψη στη Βουλή μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία κατατάσσει τις δύο χώρες στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να πείσει τους πολίτες και των δύο χωρών ότι η συμφωνία είναι προς συμφέρον όλων.

«Πετύχαμε κάτι εξαιρετικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή, η αλλαγή δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τέλος σε προκαταλήψεις και σε ταμπού. Και οι δύο χώρες μας στάθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη φιλιά, περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία», είπε και πρόσθεσε πως θα χρειαστεί χρόνος, συνεργασία, σοφία και από τις δύο πλευρές, «αλλά όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία».

Έκανε μάλιστα, ένα λογοπαίγνιο με τις Πρέσπες, στα αγγλικά είναι Πρέσπα, λέγοντας αστειευόμενος πως «δεν θέλουμε άλλη διαμάχη για το όνομα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας επεσήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο της φιλίας, της συνέργειας και της συμμαχίας μεταξύ των δυο λαών. Τη χαρακτήρισε μάλιστα, διεθνές υπόδειγμα που μπορεί να επουλώσει πληγές και να λύσει προβλήματα.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών κι έκανε λόγο για μια σαφή πλειοψηφία που την ψήφισε, αλλά και για μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής απέναντι στην ψήφιση και την εφαρμογή της συμφωνίας.

Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την οδύνη και τον αποτροπιασμό τους για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη συγκίνηση και τον αποτροπιασμό μου γα το ειδεχθές έγκλημα που φαίνεται να είναι απόρροια ενός κλίματος που επεκτείνεται παγκοσμίως με δράσεις ακραίων ομάδων που δημιουργούν διχασμούς, εγκληματικές ενέργειες και θύματα», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ