ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημίτης: Το Σκοπιανό έπρεπε να λυθεί αλλά το αποτέλεσμα είναι μία μη ικανοποιητική λύση

Σημίτης: Το Σκοπιανό έπρεπε να λυθεί αλλά το αποτέλεσμα είναι μία μη ικανοποιητική λύση
EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ

«Mη ικανοποιητική λύση» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως η οικονομική πολιτική «εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, ο Κώστας Σημίτης ανέφερε πως «σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία».

«Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς» τόνισε ο κ. Σημίτης.

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι αύξησε αλόγιστα τις δαπάνες μετά το 2004. «Ήταν η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε αλόγιστα τις δαπάνες μετά το 2004. Ήταν το πρωτοφανές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009», είπε ο κ. Σημίτης.

«Θυμίζω ότι κατά τη Νέα Δημοκρατία και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν 6% στην πραγματικότητα όμως, όπως προέκυψε από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας και την σχετική έρευνα της Ένωσης, ήταν 15%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την πίστη του «στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο».

«Η εκκρεμότητα στη διαφορά μας έπρεπε επομένως να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί» σημείωσε και τόνισε πως ωστόσο, η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες.

«Η κυβέρνηση όμως, προχώρησε μόνη της - γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Σημίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ