ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατρούγκαλος: Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο στην Ανατολική Μεσόγειο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί μονοπώλιο στην Ανατολικλη Μεσόγειο, σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Πώς μπορεί κανείς να εξαιρέσει την Τουρκία από μια περιοχή στην οποία έχει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής;» διερωτήθηκε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μια περιοχή για την οποία η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας πως υπάρχει αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε πως διερευνάται η δυνατότητα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο που ναυάγησαν στο παρελθόν με σκοπό την επανένωση του νησιού.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που θα στοχεύουν σε ένα αποτέλεσμα και όχι απλά για την συζήτηση. Είμαστε δεσμευμένοι με αυτό γιατί θέλουμε μια οριστική λύση στο Κυπριακό» σημείωσε.

Το πρακτορείο αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση για επέκταση των χωρικών υδάτων σημειώνοντας και την διαμάχη για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

«Έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα πλαίσια του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας η επέκταση και σε άλλες περιοχές» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών. Εξήγησε πως ήταν πρακτικοί και επείγοντες οι λόγοι για να ξεκινήσουμε από τα δυτικά της χώρας.

«Σε σχέση με το Αιγαίο είναι αλήθεια πως θέλουμε και οι δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση της τελευταίας περιόδου» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμπληρώνοντας πως εργάζεται στενά με τον Τούρκο ομόλογο του για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και «να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας».

Σχολιάζοντας την τελευταία εξέλιξή στην ΕΕ για την αναστολή των συζητήσεων με την Τουρκία ο ΥΠΕΞ είπε πως υποστηρίζει την υποψηφιότητά της. «Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο προς όφελος των Τούρκων αλλά και της Ευρώπης και της Ελλάδας» σημείωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. «Με προαπαιτούμενο το σεβασμό των Ευρωπαϊκών κεκτημένων για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πόρτα της ευρωπαϊκής προοπτικής θα πρέπει να είναι ανοιχτή για την Τουρκία» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ