ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ: Δέσμευση Πομπέο για αμερικανική στήριξη του East Med

Ισραήλ: Δέσμευση Πομπέο για αμερικανική στήριξη του East Med
twitter

«Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε την ενέργεια ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συζήτηση για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το East Μed gas forum που συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη.

Οι τέσσερις συμμετέχοντες συμφώνησαν πως με το έργο East Med ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να λέει κατηγορηματικά πως «αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.

Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ. Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ