ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεβέντης: Το φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει για ΝΔ - Ποτάμι - ΑΝΕΛ

Λεβέντης: Το φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει για ΝΔ - Ποτάμι - ΑΝΕΛ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε παράγοντα της εσωτερικής πολιτικής σκακιέρας προσπαθεί με συνεχείς δηλώσεις να αναδειχθεί ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων υπό το πρίσμα της ρευστής πλειοψηφίας, αντιστρόφως ανάλογης των νομοθετικών προκλήσεων που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις πρώτες εβδομάδες του 2016.

Ο 64χρονος πολιτικός αναφέρεται σε διεργασίες στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, ενώ κάνει και προβλέψεις αναφορικά με το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Ο "γρίφος" του ασφαλιστικού και η διαφαινόμενη διάσταση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών καθιστούν ενδεχομένως απαραίτητη - γρηγορότερα του αναμενομένου- την προώθηση των σεναρίων διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το κόμμα του κ. Λεβέντη να εμφανίζεται ως το πλέον δεκτικό στις συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις εκ του αντιθέτου διαψεύσεις και από τις δυο πλευρές.

Χθες, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ ο κ. Λεβέντης τήρησε τη γραμμή των τελευταίων μηνών σύμφωνα με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με το συγκυβερνών κόμμα υπό όρους, απορρίπτοντας ωστόσο επί της ουσίας την άμεση συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε από τη μια ότι εάν έκανε τη "βλακώδη συναλλαγή" δίνοντας ψήφο στον πρωθυπουργό, θα είχε καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που τον ψήφισε από την άλλη και σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε είπε ότι θα είχε νόημα μόνο εάν σε αυτό συμπεριλαμβανόταν και η ΝΔ υπερασπιζόμενος τη μόνιμη πολιτική επωδό της οικουμενικής κυβέρνησης εν είδη ενίοτε στρατηγικής επιδίωξης.

«Μια τέτοια κυβέρνηση έχει νόημα αν συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων», είπε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και μόνο υβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σε συνέντευξή του στη Real News τον Δεκαπενταύγουστο και προ της προκηρύξεως των εκλογών είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να γίνει συνασπισμός της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα ήταν "ένωση δύο λαθών" και πως κύρια αποστολή του κόμματός του θα είναι "να μη χρειαστεί την επομένη των εκλογών να γίνει συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μπορεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρώων".

"Καλά κρατάει" το φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτος ωστόσο που είχε δώσει τροφή σε σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ένωσης Κεντρώων ήταν ο ίδιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης που στις αρχές Οκτωβρίου κατά την εκλογή Προέδρου της Βουλής πιάστηκε από τον φωτογραφικό φακό να σημειώνει το όνομα "Λέβέντης" με κεφαλαία γράμματα στο καρνέ του και με την υποσημείωση «στην πορεία όχι τώρα».

Μόλις πριν από δυο μέρες υποστήριξε ξανά τον βετεράνο πολιτικό σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι λέγοντας ότι επί χρόνια έδινε μάχη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των "αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και κατάφερε να μπει στη Βουλή" ενώ σε ανάλογο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα "που δεν έχει σχέση με το παρελθόν" και "έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες".

Ακολούθησε η απόρριψη του φλερτ από τον κ. Λεβέντη στον ΣΚΑΪ ενώ όπως μετέδωσε το MEGA την Τετάρτη, στον ΣΥΡΙΖΑ χαμήλωσαν τους τόνους χαρακτηρίζοντας προσωπικές τις απόψεις Φλαμπουράρη και Μάρδα για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κ. Φλαμπουράρης είχε εκφέρει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν είναι μακριά από την Ένωση Κεντρώων σε 4-5 από τα 9 σημεία που είχε αποστείλει με επιστολή του ο κ. Λεβέντης στον πρωθυπουργό μετά τις εκλογές προκειμένου να του παράσχει την στήριξη του, αν και δημοσίως δεν την είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο και ο κ. Λεβέντης με την στάση που επέδειξε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για διαφθορά υπουργών της κυβέρνησης έδειξε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέκο Φλαμπουράρη στο θέμα της υπόθεσης του πόθεν έσχες του.

Οικουμενική μέσω... Μεϊμαράκη, απάντηση από Άδωνι - Κυριάκο

Και αν για την περίπτωση να ταυτιστεί κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον, ο διορατικός πολιτικός μπορεί βάσιμα να ελπίζει σε αλλαγή των ισορροπιών προς όφελος μάλιστα δικό του, η σύμπλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι πλέον περνά από συμπληγάδες αλλά και στο μυαλό του από το εθνικό -κατά γενική παραδοχή- "κεφάλαιο" που ακούει στο όνομα του Κώστα Καραμανλή.

Προχωρώντας σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την Τρίτη και μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέδωσε ανοιχτά την προτίμησή του να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη στήριξη που παρέχει στον υποψήφιο αρχηγό του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός λόγω όμως του διαύλου επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο που κατά την κρίση του ευνοεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η ΝΔ του κυρίου Μεϊμαράκη και όχι οι ΑΝΕΛ.

Ο Βασίλης Λεβέντης πήρε και την Τετάρτη θέση στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τασσόμενος εκ νέου υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου, κατηγορώντας ωστόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στηρίζεται σε ακροδεξιά στοιχεία.

"Ο Μητσοτάκης έχει δίπλα του τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη, ακροδεξιά στοιχεία δηλαδή ενώ λέει ότι είναι κεντρώος", είπε και πρόσθεσε: "Αισθάνομαι ότι ο Μεϊμαράκης μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος πολιτικός, είναι όμως ένας σώφρων άνθρωπος που στο θέμα της οικουμενικής θα βοηθήσει".

Οι δηλώσεις του έφεραν έντονες αντιδράσεις στη ΝΔ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιτίθεται από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων λέγοντας ότι στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος υπερασπίστηκε τον Αλέκο Φλαμπουράρη ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης "σήκωσε το γάντι" λέγοντας ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η ΝΔ μπορεί να συμπράξει σε οποιοδήποτε σχήμα μεγάλης συνεννόησης, οικουμενικής κυβέρνησης" και πως σε κάθε περίπτωση τέτοια σενάρια δεν διακινούνται από όσους θέλουν το καλό της ΝΔ.

"Κόκκινο πανί" οι ΑΝΕΛ, "χάσμα" με Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ

Από τις πρώτες μέρες της διεκδίκησης εισόδου στη Βουλή, ο Βασίλης Λεβέντης έθεσε ως ξεκάθαρο αντίπαλο τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό όσο και δυνητικά ενδοκυβερνητικό τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβριου και μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο κ. Λεβέντης είχε σπεύσει να δηλώσει πρόθυμος να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα υπό έναν και μοναδικό όρο: να βγει από την συγκυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος. «Αν διώξει τον Καμμένο, τότε θα στηρίξω την κυβέρνηση», είχε δηλώσει.

Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρούσαν από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφθαναν τον "μαγικό αριθμό" του 151.

«Ο κ. Λεβέντης θέλει να μπει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, αλλά δεν τίθεται θέμα Οικουμενικής», ήταν η τοποθέτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ μετά τις τελευταίες επισημάνσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Ωστόσο, ο κ. Λεβέντης δείχνει να απέχει τόσο από το Ποτάμι όσο και από το ΠΑΣΟΚ με τα οποία έχει θεωρητικά κοινές ιδεολογικές καταβολές. Ωστόσο τόσο στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, όσο και στις εκτιμήσεις για το τι θα πράξουν βουλευτές των δυο κομμάτων στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το "θερμόμετρο" ανάμεσα στην Ένωση Κεντρώων και τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβηκε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό ενώ σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ανέφερε ότι δύο - τρεις μέρες πριν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, βουλευτής του Ποταμιού πλησίασε τον γιο του στη Βουλή, και του είπε: "Θέλω να σας πω ότι είναι ευκαιρία να ρίξουμε την κυβέρνηση. Αφού ο Καμμένος δεν ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, εμείς με το ΠΑΣΟΚ τα έχουμε βρει, αν συμφωνήσει και ο πρόεδρος, να ρίξουμε την κυβέρνηση".

Ο ίδιος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή, λίγα μέτρα πιο πίσω, χαρακτήρισε όμως "ανεξήγητη" την "πρωτοφανή έχθρα" των δυο κομμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το Ποτάμι απάντησε λέγοντας ότι ο κ. Λεβέντης εξασκείται στα ψεύδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ