ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα SMS Κοτζιά - Τσίπρα και οι επόμενες κινήσεις του πρώην υπ. Εξωτερικών

Τα SMS Κοτζιά - Τσίπρα και οι επόμενες κινήσεις του πρώην υπ. Εξωτερικών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η οριστική ρήξη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επήλθε και τυπικά χθες με ένα απλό SMS.

Μόλις ο Νίκος Κοτζιάς πληροφορήθηκε από τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ευάγγελο Καλπαδάκη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν από το ΥΠΕΞ στελέχη και συνεργάτες του ΠΡΑΤΤΩ, πήρε την απόφαση ότι η κίνηση αυτή συνιστούσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Όπως λένε συνεργάτες του πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φαίνεται ότι πήρε προσωπικά την υπόθεση καθώς τα τελευταία χρόνια είχε “ρίξει αρκετή δουλειά στην περιοχή” και ένιωθε ότι αυτή “δεν μπορούσε έτσι απλά να πάει στράφι”.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς, έστειλε sms στον πρωθυπουργό εξηγώντας του ότι αυτό που πάει να γίνει αποτελεί «αιτία πολέμου». Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα απλό ΟΚ, κάτι που σήμανε και το οριστικό τέλος της σχέσης των δύο πλευρών.

Η σκληρή ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κοτζιάς επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναρωτώμενος, ταυτόχρονα, για τους λόγους.

Συνδέει, μάλιστα, τις συγκεκριμένες ενέργεις με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, την οποία όπως όλοι θυμούνται, επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων σημειώνει ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας:

Επειδή η θρυαλλίδα του προβλήματος που πρόκυψε στις σχέσεις μας αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη, θέλουμε να επαναλάβουμε: είναι θεμελιακή δημοκρατική απαίτηση να υπερασπιζόμαστε τις μειονότητες μέσα στη μειονότητα. Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων.

«…Ως ΠΡΑΤΤΩ υπερασπιστήκαμε με πάθος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα υπερασπιστούμε τα νηπιαγωγεία και τις βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια στη Θράκη στα πλαίσια της κοινής πολιτικής μας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα. Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων. Θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων που αντιπαλέψαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με μεγάλο κόπο και πολλές θετικές ενέργειες. Αυτό αφορά και συγκεκριμένους ελληνικούς θεσμούς. Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ένταξη των συλλόγων των Πομάκων στην FUEN ώστε να σπάσει το μονοπώλιο διεθνούς αναγνώρισης των οργανώσεων του Προξενείου».

Αιχμές κατά Κατρούγκαλου επίθεση από Λοβέρδο

Μετά την παραίτηση των συνεργατών του κ. Κοτζιά από το Υπ. Εξωτερικών ο νυν υπουργός κ. Γ. Κατρούγκαλος παρανέβη δίνοντας τη δική του διάσταση στις εξελίξεις:

Έλαβα, μετά την επιστροφή μου από την Τουρκία, τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην "Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ", οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί. Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ευθύς αμέσως συνεργάτες του κ. Κοτζιά σχολίαζαν ότι «η ανακοίνωση του Πράττω δεν αναφέρει πουθενά τον κ. Κοτζιά, ως εκ τούτου για πιο λόγο θεωρεί τον εαυτό του εμπλεκόμενο».

Το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στη όλη υπόθεση έκανε παρέμβαση ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Αν. Λοβέρδος: “Ή ο Νίκος Κοτζιάς έχει δίκιο ή ο πρωθυπουργός. Και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος μετά την ανακοίνωση Κοτζιά και της Κίνησης «Πράττω» με φόντο την Θράκη και αφορμή την απαίτηση του Μαξίμου να παραιτηθούν από δημόσια θέση που κατέχουν τρία μέλη της και οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό». Παράλληλα διερωτήθηκε «τι ακριβώς εννοεί ο Ν.Κοτζιάς όταν δηλώνει ότι « θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων;» και «θα πολεμήσουμε κάθε επιδίωξη δημιουργίας εκ νέου συνθηκών φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων»; Για να καταλήξει ρωτώντας: «Κύριε πρωθυπουργέ τι ακριβώς κάνετε στη Θράκη; Ποιες πρωτοβουλίες παίρνετε εκεί εν όψει εκλογών, τις οποίες αγνοούν οι Έλληνες πολίτες;».

Θα μείνει σπίτι και θα περιμένει πρόσκληση για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, όλο το τελευταίο διάστημα αποφεύγει να σηκώνει το γάντι που του ρίχνει ο Πάνος Καμμένος λόγω της ακραίας κόντρας που έχουν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, δεν απαντά στις κατηγορίες που εκτοξεύονται για κακοδιαχείριση στο ΥΠΕΞ ενώ δεν συμμετέχει σε κινήσεις τύπου «Γέφυρας» για την κεντροαριστερά ούτε και υποστηρίζει πολιτικά κινήσεις που στόχο έχουν την αποδόμηση του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες περιμένει να λάβει από την Φώφη Γεννηματά πρόσκληση για το επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ που θα πραγματοποιηθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο και να παραστεί εκεί, ρίχνοντας τις δικές του γέφυρες σε κόμματα, κινήσεις και φορείς που στόχο έχουν να αντιπαρατεθούν συνολικά με τη Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά στη Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει ενημερώσει τα μέλη της πολιτικής του κίνησης «Πράττω» ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές και δεν θα έχει καμία συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ η όποια πολιτική του κίνηση θα στραφεί προς την κεντροαριστερά επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες σε προσπάθειες που γίνονται για την ενοποίηση του χώρου, μακριά όμως από κινήσεις πρώην υπουργών του Κ. Σημίτη που τώρα ρίχνουν γέφυρες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του, αν μέχρι τις εκλογές βρεθεί κοινός τόπος με τα κόμματα αυτά έχει καλώς, διαφορετικά δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί στις εκλογές και θα παραμείνει σπίτι του.

Στόχος του πάντως είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο και για αυτό στην ανακοίνωσή του επισημαίνει στο πολιτικό της μέρος ότι … «Το ΠΡΑΤΤΩ αταλάντευτα θα παραμείνει στο μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργία μιας Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Θα συμμετάσχει σταθερά στη μάχη ενάντια στη δεξιά και στην ακροδεξιά, τον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της πατρίδας και του λαού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ