ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικο με την τρόικα

Μετά τα μέσα Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικο με την τρόικα
Sean Gallup/Getty Images/ Ideal Image

Την επόμενη εβδομάδα αποστέλλεται στους θεσμούς το ασφαλιστικό, τη μεθεπόμενη εβδομάδα επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου για ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στις 15 Ιανουαρίου δεν μπορεί να γίνει εφικτός.

Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να βρίσκονται στην Αθήνα πριν από τα μέσα του μήνα για να ξεκινήσει και σε υψηλό επίπεδο η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Στα τεχνικά κλιμάκια η σχετική διαβούλευση θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα όταν οι θεσμοί θα πάρουν στα χέρια τους την πρόταση της ελληνικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης και της διατύπωσης για το ποσοστό της αναπλήρωσης.

Στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε αναλυτική παρουσίαση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε για μία ακόμη φορά τις γενικές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να κοπεί καμία κύρια σύνταξη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να μην μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις κάτω των 200 ευρώ ζητώντας την προστασία τους από νέες περικοπές.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς επιμένοντας στην αρχική της πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 1%. Αυτό θα μοιραστεί με αύξηση 0,5% για εργοδότες και εργαζόμενους. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί και εναλλακτικό σχέδιο, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και το Μέγαρο Μαξίμου για επιβολή ενός μικρού τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί ανεπισήμως και στους εκπροσώπους των δανειστών.

Πάντως, ακόμη και τώρα οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ αρνούνται την οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών με το επιχείρημα πως θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας.

Στην σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων προκειμένου η κυβέρνηση να «τρέξει» το αναπτυξιακό της σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ