ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Προϊόν συμβιβασμού η ρύθμιση για την α' κατοικία

Δραγασάκης: Προϊόν συμβιβασμού η ρύθμιση για την α' κατοικία
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Προϊόν συμβιβασμού με τους δανειστές» συνιστά η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προσδιορίζοντας τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών σε περίπου 25%. 

Παρουσιάζοντας την κυβερνητική ρύθμιση που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και εισάγεται την Πέμπτη προς ψήφιση στην Ολομέλεια καταβλήθηκε προσπάθεια εξεύρεσης μιας χρυσής ισορροπίας.

«Συμβιβασμός είναι η πρόταση, δεν είναι κάτι παράδοξο σε θέματα που υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Συμβιβασμός στον οποίο κυριαρχεί η έννοια για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Δραγασάκης και επεσήμανε πως η ρύθμιση εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους.

Όπως είπε, για πρώτη φορά μπαίνουν τα δάνεια των εμπόρων, δεύτερον υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και τρίτον μειώνονται οι δόσεις των δανείων, ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Το θέμα ήταν να φύγει το βουνό, όχι απλώς να μεταφέρουμε τα δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα εκείνων των νοικοκυριών που πήραν δάνεια, αλλά λόγω αλλαγής των συνθηκών έμειναν άνεργοι, έκλεισε η δουλειά τους και είναι σε δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ενεργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών, γι’ αυτό και καθυστερήσαμε», είπε, συνιστώντας μετριοφροσύνη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμφανίζονται ως τιμητές και ως μοναδικοί εκπρόσωποι των δανειοληπτών.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών είπε πως ανέρχονται σε περίπου 25% και επεσήμανε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις περιπτώσεις, διότι μπορεί κάποιος σκόπιμα και συνειδητά να αποφεύγει να πληρώσει το δάνειο και «δίπλα να έχεις ένα δράμα».

Η πλειοψηφία αποδέχθηκε το αίτημα της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ να κληθούν προς ακρόαση οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τη ρύθμιση στηρίζει η ΝΔ, ενώ από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΣΥ διαφάνηκε ότι «στέκεται» αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ