ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Στις 6,9 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Νέα δημοσκόπηση: Στις 6,9 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στις 6,9 μονάδες ανέρχεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Οpen.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει το προβάδισμά της, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης λόγω της έλλειψης συσπείρωσης.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 51%, την ώρα που η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 79%.

Άγνωστο επί της ουσίας παραμένει και το τι θα πράξουν οι αναποφάσιστοι οι οποίοι αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους με το ποσοστό να φτάνει το 17,2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων (20%) από εκείνους που το 2015 τον είχαν εμπιστευθεί στις κάλπες καλείται να αντιμετωπίσει και την απογοήτευση ενός ποσοστού περίπου 9% το οποίο δηλώνει πως είτε θα απέχει είτε θα επιλέξει το λευκό. Πρόκειται για ψηφοφόρους οι οποίοι εκφράζονται θεωρητικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρακτικό όμως επίπεδο διατηρούν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με την Alco λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,5%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,2%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές επίσης, τα θέματα της οικονομίας είναι αυτά που θα οδηγήσουν τους ψηφοφόρους στο να επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν, ενώ εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει η άποψη πως η έξοδος από την κρίση είναι δυσκολότερη λόγω της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στα επιμέρους, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, με το 71% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης την ώρα που μόλις το 23% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 6% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1000 ατόμων από όλη την Ελλάδα κατά το διάστημα από 19 έως 26 Μαρτίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ