ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και κόντρα δηλώσεων για κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή την απαγγελία κακουργηματικών διώξεων σε 115 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στελέχη τραπεζών, σχετικά με την επισφαλή δανειοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;», είναι το ερώτημα που απευθύνει σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για "σκευωρία", επειδή αντί τελικά να σβηστούν με τη δική τους τροπολογία οι ποινικές ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, πλέον καλούνται να δώσουν απαντήσεις στη Δικαιοσύνη.

Πέρα από τις απαντήσεις στο φυσικό τους δικαστή, οφείλουν όμως να δώσουν χωρίς περιστροφές απαντήσεις και στον ελληνικό λαό: Πώς και πότε θα επιστρέψουν τα κλεμμένα;», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Το θράσος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Από σήμερα, ωστόσο, διεκδικούν και το Νόμπελ της υποκρισίας. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα πολιτικές διευκολύνσεις για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του είναι το μόνο που κατόρθωσε να διαγράψει προηγούμενα χρέη του, ενώ έβαλε ως εγγυήσεις για άλλο δάνειο και τα εκλογικά ποσοστά του ως το 2023» απαντά το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, καταλήγοντας:

Κατά τα λοιπά ας παίξουν μόνοι τους στο νέο δήθεν σκάνδαλο που σκαρφίστηκαν. Ούτως ή άλλως, λίγες εβδομάδες έμειναν για να τους δείξουν οι πολίτες την πόρτα της εξόδου.

Από το βήμα του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Σαλαγιάννης, διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, επικαλούμενος αναλυτικά στοιχεία και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάνεια των κομμάτων , απάντησε στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή της δίωξη που ασκήθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Παραγγελία ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων

«Το μόνο κόμμα που έκανε παρέμβαση για να πάρει δάνεια έξω από τους τραπεζικούς κανόνες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προέδρου του, του κ. Τσίπρα το 2010», είπε εξηγώντας: «Το 2010 το ΠΑΣΟΚ με 45% περίπου είχε 115 εκατομμύρια δάνεια, δηλαδή 2 - 2,5% το ποσοστό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 - 4,5% είχε 10 εκατομμύρια δάνεια. Δηλαδή περίπου πάλι 2- 2,5 φορές το ποσοστό του. Γιατί λέω το ποσοστό του; Γιατί τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση είναι ανάλογα με τα ποσοστά τους. Αν λοιπόν υπήρχε υπερδανεισμός για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε για το ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως. Το ίδιο και για τη Ν.Δ. λίγο παραπάνω και λίγο παρακάτω για το ΚΚΕ». Ο κ. Σαλαγιάννης διευκρίνισε ότι δε κάνει ατιμίες και δεν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπόρεσε να τα αποπληρώσει και ζήτησε ρύθμιση. «Θα έπρεπε να τα έχει πληρώσει μέχρι το 2017 και τέλος του 2017 είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει τη μοναδική ρύθμιση. Τέλος του 2017 αρχές του 2018. Τι λέει; Από τα 10 εκατομμύρια ρυθμίζω τα 7 - 7,5. Πώς τα ρυθμίζω; Με 4% επιτόκιο όταν εμείς με τόκους υπερημερίας και όλα αυτά τα πράγματα 15%. Και τι κάνω για να τα ρυθμίσω; Βάζω το κτίριό μου για τα δυο εκατομμύρια. Ποιο κτίριο παρακαλώ; Αυτό που αγόρασε με δάνειο από τράπεζα, η οποία τράπεζα μοναδικό φαινόμενο του κούρεψε 60% το δάνειο. Αυτό το κτίριο βάζει υποθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το κτίριο; Όχι. Λέει ρητώς η τράπεζα, μπορώ να δώσω σε οποιονδήποτε αύριο τη σύμβαση, τη συμφωνία. Δεν θα κάναμε τη ρύθμιση αυτή, λέει η τράπεζα, αν δεν εκχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την κρατική του επιχορήγηση από το 2018 έως το 2023», υποστήριξε ο κ. Σαλαγιάννης.

«Και ρωτάω αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, τα δάνεια του 4% ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% πώς θα τα αποπληρώσει μετά τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ του 20%; Θα μπορέσει; Δεν θα μπορέσει. Και τι θα πούμε τότε εμείς; Ότι είναι μήπως απατεώνες οι άνθρωποι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι δεν θα το πούμε γιατί δεν είναι έτσι.», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το τραγικό λάθος για να χτυπήσει πολιτικούς αντιπάλους αυτοπαγιδεύεται με αυτά που κάνει και αυτοκτονεί ο ίδιος.

Νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων με αφορμή την ανακοίνωση του Μαξίμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βλέπουν προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα και προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα». «Ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη», πρόσθεσε, εξηγώντας πως θορυβήθηκαν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Εμείς δεν κρύψαμε τίποτα κάτω από το χαλί», είπε η κ. Γεννηματά, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

Για το αν σχετίζεται η ανακίνηση του θέματος με το χρόνο των εκλογών απάντησε ότι «ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πότε θα κάνει εκλογές». Εκτίμησε πάντως ότι τα περιθώρια για τον ΣΥΡΙΖΑ στενεύουν.

Η Ομάδα Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας επιστράτευσε και παλαιότερες δηλώσεις του Άγγελου Τόλκα στις οποίες ο νυν υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριζε πως «αναλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ίδια χρέη με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης ανήρτησε στο προφίλ του βίντεο της Ομάδας Μνήμης με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ η οποία ερωτώμενη κατά το παρελθόν, σε ντιμπέιτ, σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει πως αυτό το θέμα δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ