ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Τίμερμανς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο «όχι» της Γεννηματά

Με Τίμερμανς απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο «όχι» της Γεννηματά
EPA/PATRICK SEEGER

Την συνέντευξη του Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει στο συνεδριακό «όχι» της Φώφης Γεννηματά σε κάθε πρόταση συνεργασίας από την Κουμουνδούρου.

Η Φώφη Γεννηματά, με την έναρξη κιόλας του συνεδρίου έκανε ξεκάθαρο πως το Κίνημα Αλλαγής θα έχει αυτόνομη πορεία, λέγοντας ένα βροντερό «ναι» και ένα βροντερό «όχι». «Βροντερό «ναι» στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό «όχι» στη δεξιά παλινόρθωση, όπως είπε κρατώντας ίσες αποστάσεις.

Η δήλωση αυτή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι διόλου τυχαία καθώς εκείνο που έκανε η Φώφη Γεννηματά είναι να εξασφαλίσει πως τα όργανα του κινήματος δεσμεύονται να οργανώσουν συνέδριο για οποιαδήποτε λήψη άλλης απόφασης. Φυσικά αυτό μόνο στα πλαίσια του ΚΙΝΑΛ. «Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο Συνέδριό μας την απόφαση αυτή 4.500 Σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει. «Συνιστούμε στην κ. Γεννηματά να διαβάσει προσεκτικά τη σημερινή συνέντευξη του Φ. Τίμερμανς» έγραψε το γραφείο τύπου στην Κουμουνδούρου ενώ κατηγόρησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για «αυτοκαταστροφική για την ίδια και τον πολιτικό χώρο στον οποίο ηγείται» στήριξη του Κυριακού Μητσοτάκη. «Το ίδιο και η υιοθέτηση ενός ακροδεξιού, λαϊκιστικού λόγου στα εθνικά θέματα, που μόνο επιζήμιος είναι για τα συμφέροντα της χώρας» κατέληγε η ανακοίνωση.

Τι είπε όμως ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή και υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Ευρώπη; «Αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ενωτική Αριστερά».

Η δήλωση έγινε στα πλαίσια συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και παρέπεμψε στις κοινές θέσεις των δύο πολιτικών ομάδων σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, φορολογίας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι η Φ. Γεννηματά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δίνει την εξής απάντηση: «Πρόκειται για εσωτερικό ελληνικό θέμα και άπτεται στην ίδια τη Φώφη (Γεννηματά) να αποφασίσει. Σέβομαι τη θέση της, αλλά στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας. Κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα, κατανοώ τη θέση της Φώφης και τη σέβομαι, αλλά και η ίδια καταλαβαίνει ότι στην Ευρωβουλή προσπαθώ να κινητοποιήσω όσο περισσότερο γίνεται τις προοδευτικές δυνάμεις για να περιορίσουμε τους ακροδεξιούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ