ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομβικό το πρώτο δίμηνο του 2016 για την κυβέρνηση

Κομβικό το πρώτο δίμηνο του 2016 για την κυβέρνηση
Πολύ συγκεκριμένα τα «δεν θέλω» του πρωθυπουργού για το 2016 EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει πολύ καλά τι δεν θέλει για το 2016. Δεν θέλει εκλογές, δεν θέλει απώλειες από τους 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν θέλει οικουμενική κυβέρνηση και σε γενικές γραμμές δεν θέλει και παράτολμες διευρύνσεις.

Γνωρίζοντας ακριβώς τι απορρίπτει, χαράσσει και την στρατηγική του για την νέα χρονιά. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι δύο πρώτοι μήνες του νέου έτους θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα της κυβέρνησής του, ωστόσο εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει αλώβητη και αντέξει στις κρίσιμες ψηφοφορίες, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει στον επόμενο σχεδιασμό της με πιο σταθερά βήματα και λιγότερο άγχος.

Άλλωστε, όπως έχει εξηγήσει στο CNN Greece υπουργός του οικονομικού κύκλου, ως το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί το 80% των μνημονιακών υποχρεώσεων, επομένως τα πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μείνει πίσω.

Για τον πρωθυπουργό ωστόσο η πιστή εφαρμογή του μνημονίου δεν είναι ο μοναδικός δρόμος στον οποίο μπορεί να περπατήσει η κυβέρνησή του. Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προπαραμονή πρωτοχρονιάς τις ρυθμίσεις του Παράλληλου Προγράμματος που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος δείχνει ότι μέλημά του είναι να διατηρήσει στο μέτρον του δυνατού τον φιλολαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησής του και ως έναν βαθμό τις υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά, δηλαδή αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πεποίθησή του εδραιώθηκε μετά τον γύρο επαφών που είχε με όλους τους βουλευτές του κόμματος, επισήμως για να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και ατύπως για να τους εμψυχώσει ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών.

Ωστόσο, θεωρεί πως και οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν κάτι να πουν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση. Οι μικρές αλλά σημαντικές διατάξεις του παράλληλου προγράμματος αφορούν μεν κάποιες μεμονωμένες ομάδες πολιτών, ωστόσο δίνουν ένα καλό επιχείρημα στους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ένα σχήμα που εφαρμόζει μνημόνιο αλλά διατηρεί και τον ιδεολογικό της χαρακτήρα.

Σ’ αυτό το μοτίβο θα κινηθεί η νέα χρονιά για τον πρωθυπουργό. Στενές σχέσεις με τους βουλευτές, μικρές θετικές ρυθμίσεις για την κοινωνία, ανεπαίσθητα φλερτ με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να διατηρείται ανοιχτός κάποιος δίαυλος επικοινωνίας και παράλληλα σκληρά μέτρα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Όσο για τους δανειστές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συντηρήσει ένα σχετικά καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει στην εκπεφρασμένη της βούληση να απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία του ΔΝΤ που επιμένει στις πολιτικές λιτότητας και το κυριότερο, επηρεάζει και τους άλλους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ