ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Διαφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
EUROKINISSI

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Το θέμα έθιξε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποσύρει από το συζητούμενο νομοσχέδιο τις επίμαχες διατάξεις. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα, αναφέρθηκε την έντονη διαφωνία του προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Σταυρόπουλου, που δήλωσε την παραίτησή του, σημειώνοντας επίσης, πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις παραβιάζουν τις Αρχές των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε πως «οι αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθαρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μέσα από την νομοθετική διαδικασία».

«Έτσι κι αλλιώς θα παραιτείτο, σε πέντε ημέρες έληγε η θητεία του», ήταν το καυστικό σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής αναφέρθηκε στην παραίτηση Σταυρόπουλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ