Τα τρία δεδομένα που σταθμίζει ο Τσίπρας για τον χρόνο των εκλογών
Από είκοσι έως τριάντα μέρες προβλέπει το άρθρο 41 του Συντάγματος το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, από τη στιγμή που ανακοινώνεται η διάλυση της Βουλής.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να αποφασίσει αν θα μείνει πιστός στις διακηρύξεις του για τον Οκτώβριο ή αν θα πάει σε τριπλή εκλογική μάχη μέσα στον Μάιο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι το Σάββατο «έκλεινε» κι αυτός στην άποψη περί εξάντλησης της τετραετίας τρία δεδομένα φαίνεται ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Το πρώτο είναι η επιτυχία της εκδήλωσης στο Γαλάτσι. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι καθώς θεωρούν ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που κατάφεραν να κινητοποιήσουν τον κόσμο τους σε επίπεδο προ μνημονίων. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι οι προεκλογικές εκδηλώσεις στην περιφέρεια πάνε επίσης καλύτερα του αναμενομένου, στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει ένα θετικό ρεύμα. Αν αυτό δεν αξιοποιηθεί τώρα, πιθανώς να ξεφουσκώσει με ένα κακό αποτέλεσμα τον Μάιο στις ευρωεκλογές. ««Αλέξη, μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις». Η φράση αποδίδεται στον Πάνο Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Γαλάτσι και είναι ενδεικτική του ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμα «κλείσει».
Το δεύτερο είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν στο εκλογικό σώμα οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που έρχεται το επόμενο διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η άρση ασυλίας πολιτικών τους αντιπάλων μετά από αίτημα της Εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση θα πλήξει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ ενώ θα ενισχύσει το προεκλογικό τους αφήγημα. Παράλληλα η ρύθμιση για τα χρέη σε Ταμεία και Εφορία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, κάτι που ευελπιστούν να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.
Τέλος, αν και η πλειοψηφία των στελεχών κοντά στον Πρωθυπουργό εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο, κανείς δεν μπορεί να «βάλει το χέρι του στη φωτιά» ότι το καλοκαίρι δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο. «Ακόμα και μιας μικρής έκτασης πυρκαγιά μπορεί να ξυπνήσει μνήμες από το Μάτι», λένε στελέχη που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για το κυβερνών κόμμα κάτι που αντιλαμβάνεται και σταθμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σήμερα κλείνει το ευρωψηφοδέλτιο
Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα τελευταία ονόματα του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτά θα περιλαμβάνεται «πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης», η κ. Κουντουρά, ο Σ. Δανέλλης, δύο άτομα από τη ΔΗΜΑΡ, εκπρόσωπος της Γέφυρας και πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Γεωργούλη να έχει δεχτεί πρόταση, χωρίς όμως ο ηθοποιός να έχει δώσει ακόμα την τελική του απάντηση.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί οι εξής υποψηφιότητες:
Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος
Κοντούλη Ιωάννα, οικολογικό κίνημα
Κούλογλου Στέλιος, ευρωβουλευτής
Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής
Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην Υπουργός
Μουζάλας Γιάννης, πρώην υπουργός
Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρος, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας
Μουχαμέντι Γιόνους, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
Νάσση Όλγα, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας
Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Παπαδημούλης Δημήτρης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής
Πελεγρίνης Θεοδόσης, πρώην υφυπουργός, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας
Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός
Χρηστάκης Γιώργος, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co