ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Το κόστος της υπόθεσης Novartis για το Δημόσιο μπορεί να άγγιξε και τα 23 δισ. ευρώ

Τζανακόπουλος: Το κόστος της υπόθεσης Novartis για το Δημόσιο μπορεί να άγγιξε και τα 23 δισ. ευρώ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Βεβαίως η Novartis αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων του ελληνικού κράτους»: αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ερωτηθείς για δήλωση που είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας εκτίμησε δε, πως το κόστος αυτής της υπόθεσης για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να άγγιξε και τα 23 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματικής αντιπολίτευση γιατί με απαράδεκτες παρεμβάσεις, όπως είπε, επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι στημένη η υπόθεση.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να φοβηθούν.

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τις υποθέσεις Πετσίτη-Αρτεμίου και Αν. Ξεπαπαδέα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν πρόκειται να βρείτε τίποτε μεμπτό σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία δίνει δείγμα γραφής σεβασμού του νόμου και του δημόσιου συμφέροντος και μάχης κατά της διαφθοράς».

Συγκεκριμένα για την «δήθεν υπόθεση», όπως τη χαρακτήρισε, της κ. Ξεπαπαδέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «κάτι καλό θα κάνει και δέχεται τέτοιες επιθέσεις», προβλέποντας μάλιστα ότι θα βρίσκεται για καιρό στη θέση αυτή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διάβασε εξάλλου απόφαση που πιστοποιεί ότι η κ. Ξεπαπαδέα δεν συμμετέχει σε Διοικητικό Συμβούλιο εταιρείας, όπως την εμφάνισε σήμερα μερίδα των ΜΜΕ, πράγμα που του επέτρεψε να κάνει λόγο για σκοπίμως διαστρεβλωμένη είδηση, αλλά και για «πληρωμένα λαγωνικά».

«Κλεινει οριστικά ο κύκλος της αέναης καταστροφολογίας για την ελληνική οικονομία»

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως κλείνει οριστικά ο κύκλος της αέναης καταστροφολογίας για την ελληνική οικονομία, μια γραμμή την οποία επέλεξε να ακολουθήσει η ΝΔ επί μια ολόκληρη τριετία.

«Επένδυσε πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση και σήμερα κατανοεί ότι επέλεξε το δρόμο του αυτοεξευτελισμού» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και αυτό, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, διότι:

- Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων. Το ελληνικό πενταετές βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχει η ελληνική καμπύλη δηλαδή το 1997, στο 2.24%
Ενώ το δεκαετές που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις αγορές χρήματος, βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας στο 3,45%.
- Το Eurogroup επίσης την προηγουμένη εβδομάδα ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ.
- Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας οριστικοποιήθηκε, με τρόπο που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικοί μηχανισμοί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και σταθερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Στον ορίζοντα βρίσκονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους και φυσικά μέριμνα μας παραμένει η διαρκής ενίσχυση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές»

«Χθες όμως κυρίες και κύριοι υπήρξε και μία εξέλιξη στην υπόθεση της Novartis, μιας υπόθεσης που από την πρώτη στιγμή κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος και οδήγησε σε αντιδράσεις οι οποίες είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας αυτού του καθεστώτος. Ότι αποτελούν τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας και των θεσμών της» είπε νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Οι ίδιοι που υπερασπίζονται στα λόγια την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, και επαναλαμβάνουν διαρκώς τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν δίστασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή να την εξυβρίσουν, να μηνύσουν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες. Προφανώς είχαν και εξακολουθούν να έχουν τους λόγους για να είναι πανικόβλητοι».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο λαός «γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται».

«Με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια το 2010. Αδυνατούν βεβαίως να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός για τη χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, με νόμους και κανόνες που δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με δικαστικούς λειτουργούς που δε λειτουργούν κατά παραγγελία κανενός. Είναι όμως ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς και τους πολιτισμένους, να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες όταν οι ίδιοι ελέγχονται» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Πρέπει όμως να καταλάβουν - και θα το καταλάβουν - ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις τους βεβαίως είναι ακριβώς εκείνες που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό το λόγο το κρίσιμο σήμερα είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα της. Οι αθώοι να αθωωθούν και οι υπόλοιποι να κληθούν να δώσουν λόγο για όσα έχουν διαπράξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ