ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική σύγκρουση δίχως τέλος για τη Novartis

Πολιτική σύγκρουση δίχως τέλος για τη Novartis
Πηγή:Eurokinissi

Σε μια σύγκρουση χωρίς όρια εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη Novartis, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν ξίφη τους και να ανταλλάσσουν σοβαρές καταγγελίες.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά την αποστολή της δικογραφίας στη βουλή και το αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis, ως την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας: «Το σκάνδαλο Νovartis είχα πει από είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών».

Και συνεχίζοντας τον ειρμό των σκέψεων του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για ενδεχόμενη εξέλιξη που μπορεί να πάρει η υπόθεση της Novartis το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τι ερμηνευτικές διατάξεις που θα ψηφιστούν από την επόμενη κυβέρνηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

«Παραβιάζεται κατά τρόπο προφανή το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων και κάποιες άλλες επί ευκαιρίας της άσκησης. Διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμόδιες του», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: « Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή. Tο αντίστροφο σκάνδαλο Νovartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης. Στη διαδικασία αναθεώρησης όμως αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψή από την επόμενη βουλή. Αρα αναδρομικά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, θα έχει καταστεί πανηγυρικά παράνομη κι άκυρη» .

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απόρριψη ερμηνευτική δήλωσης του άρθρου 86 στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, από την επόμενη κυβένηση, ήταν αυτές που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνόν κόμμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις Ν.Δ και ΚΙΝ. ΑΛ. προκειμένου να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis.

«Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. Και τούτο, διότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα περάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) που ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη, και η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Ότι, δηλαδή, η μίζα και η δωροδοκία είναι στην άσκηση των καθηκόντων και όχι επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού. Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ.– ΚΙΝ.ΑΛ. θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος».

Βενιζέλος: «Ας πρόσεχαν»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήκωσε το γάντι και λίγες ώρες αργότερα απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής». «Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα. Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος! Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια της ανακοίνωσης του επιτέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζοντας και πάλι στην κυβέρνηση σκευωρία.

«Στο ζήτημα της σκευωρίας Novartis επιχείρησαν μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία- προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιο τους. Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι «οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα» ! Το μόνο που κατάφεραν έτσι είναι να έχει καταγραφεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η προσπάθεια τους να στήσουν το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis, δηλαδή τη σκευωρία σε βάρος όχι δέκα προσώπων αλλά θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών. Αυτά δεν τα είπα για πρώτη φορά χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή. Ας πρόσεχαν».

Δεύτερος γύρος

Κι ενώ η σύγκρουση Μαξίμου – Βενιζέλου βρίσκονταν σε εξέλιξη μια δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της Ν.Δ, Χαράλαμπου Αθανασίου ήρθε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε στην ΕΡΤ ότι η μίζα εντάσσεται στα καθήκοντα του υπουργού και ως εκ τούτου οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, έχουν παραγραφεί. Με αφορμή την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει ότι «Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τον σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis». Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για το εάν «υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ