ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: O ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, Τσίπρας, λέει πως το Brexit μπορεί να αποτραπεί

Bloomberg: O ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, Τσίπρας, λέει πως το Brexit μπορεί να αποτραπεί
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

To Brexit θα μπορούσε να αποτραπεί, φέρεται να υποστήριξε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με... αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της ΕΕ, είπε ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης τότε θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ευρωεκλογές.

«Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και μπορεί να σημάνει το τέλος της εξόδου» είπε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Και ζήτησε από τους υπολοίπους να εξετάσουν αν η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια πιθανότητα.

«Ο Τσίπρας ξέρει πώς να ακυρώσει ένα δημοψήφισμα» αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o συντάκτης του πρακτορείου Νίκος Χρυσολωράς. «Έκανε δημοψήφισμα το 2015 με αφορμή την συμφωνία που πρότειναν τότε οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, κάνοντας καμπάνια εναντίον της. Το κέρδισε μόνο για να το ανατρέψει και να δεχθεί την συμφωνία σε μια ολονύχτια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το συντάκτη «η διαφορά είναι πως στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση παρείχε στήριξη βοηθώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι καταψήφισαν τη συμφωνία. Η Μέι έχει αποτύχει να εξασφαλίσει τέτοια υποστήριξη και όταν την ρώτησαν την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση απέφυγε να απαντήσει».

Ένα πράγμα που είναι κοινό μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πως υπάρχει και στις δυο χώρες ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ και ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν μπορούν να αγνοήσουν 6.000.000 πολίτες που υπέγραψαν το αίτημα απόσυρσης του δημοψηφίσματος για το Brexit. Ακούγεται ειρωνικό πως στην περίπτωση της Ελλάδας οι υποστηρικτές της ΕΕ χλευάστηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ