ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Τσίπρα και Λεβέντη για το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης

Νέες δηλώσεις Τσίπρα και Λεβέντη για το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Τα σενάρια οικουμενικής, ανασχηματισμού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπουργών κυριαρχούν στο «μενού» της πολιτικής επικαιρότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που καλείται η κυβέρνηση για να κερδίσει το 2016 είναι το ασφαλιστικό. Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφισή του στη Βουλή, έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και το ακανθώδες θέμα του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που θα οδηγήσει περικοπές.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τριγμούς που θα την οδηγήσουν στην αναζήτηση νέων κυβερνητικών εταίρων ή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, προκειμένου να ισχυροποιηθεί.

Ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν επιδοθεί σε επικοινωνιακό αγώνα δρόμου, προκειμένου να περιορίσουν τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και ενδεχόμενες απώλειες στην ψήφιση του ασφαλιστικού.

Μετά την ψήφισή του η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άλλον ένα γόρδιο δεσμό. Ο πρωθυπουργός, είχε δεσμευθεί ότι το πρώτο εξάμηνο της θητείας του θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης και των υπουργείων. Υπουργοί και υφυπουργοί θα παρουσιάσουν τον απολογισμό τους για το πόσο κατάφεραν να προωθήσουν τις ρυθμίσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και για την λήψη των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία.

Ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το 2016 θα υπάρξει ανασχηματισμός και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη από την Κεντροαριστεράς; Θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ νέο άνοιγμα προς το Κέντρο προκειμένου να ξεκλειδώσει την πόρτα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ευρώπης και να συμμετέχει σε αυτό ως παρατηρητής; Η απάντηση θα δοθεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και το κατά πόσο θα βγει αραγές το κυβερνών κόμμα μετά από αυτή την αναμέτρηση.

Το πολιτικό «φλερτ» με το Βασίλη Λεβέντη...

Το πολιτικό «φλερτ» με το Βασίλη Λεβέντη συνεχίζεται χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε... δεσμό που θα ενισχύσει τον κυβερνητικό σχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιμένει στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στο Mega Σαββατοκύριακο, απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι, είναι όνειρα θερινής νυκτός τα περί οικουμενικής τόνισε ότι τον απορρόφησε η «πασοκική λογική» και ότι είναι «πασοκτζής»!

«Αυτός προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε 3% πριν τέσσερα χρόνια. Τελικά δεν απορρόφησε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ που ήταν υπέρ των αυτοδυνάμων κυβερνήσεων απορρόφησε το ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν είναι αριστερός αλλά πασοκτζής εφόσον θεωρεί αστείες τις συζητήσεις περί οικουμενικής, γιατί η Αριστερά πάντα τις θεωρούσε σοβαρές. Άρα απορρόφησε η πασοκική λογική τον Τσίπρα και η καρέκλα», είπε ο κ. Λεβέντης και εκτίμησε, ότι η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε προς καθησυχασμό ενός «θερμοκέφαλου περίγυρου». Αποκάλυψε δε ότι η προτίθεται να επισκεφθεί τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και το νέο αρχηγό της ΝΔ ώστε να τους προτείνει οικουμενική κυβέρνηση. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει αίσθημα ευθύνης και «θα πετάξει τα βαρίδια».

... Και η διάψευση από τον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Real News, χαρακτήρισε σενάρια θερινής νυκτός το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ή για συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Χαρακτήρισε δε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «απολύτως συμπαγή» και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο «εξαιρετική».

Οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν «σενάρια αριστερής παρένθεσης» τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και «θα διαψευστούν». «Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ