ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας θέλει να γίνει… Σημίτης

Γιατί ο Τσίπρας θέλει να γίνει… Σημίτης
EUROKINISSI

Μπορεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ να παίρνει, πλέον, μορφή τσουνάμι, ο τίτλος, όμως, δεν αναφέρεται στη συζήτηση περί «πασοκοποίησης» του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι το στελεχιακό επιτελείο σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για τον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει μεγάλο του στόχο την ολοκλήρωση της τετραετίας της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας στους συνεργάτες του ότι ο τελευταίος πρωθυπουργός που κατάφερε κάτι τέτοιο ήταν ο Κώστας Σημίτης.

Οι λόγοι που θέλει ολοκλήρωση της τετραετίας

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της τετραετίας θα είναι ένα δυνατό στοιχείο ενίσχυσης του κυβερνητικού αφηγήματος περί επιστροφής στην κανονικότητα. Αν τα καταφέρει, το προεκλογικό αφήγημα θα είναι το εξής: «Κάναμε ένα βήμα πίσω για να πάμε μπροστά», δηλαδή, έγιναν πολλές υποχωρήσεις λόγω του συμβιβασμού με τους δανειστές το 2015, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια (στα οποία έβαλαν την χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις) και πλέον θα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε «κανονικές καταστάσεις» να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ενισχύεται το προφίλ του ίδιου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός από τους σταθερούς πολιτικούς πόλους της μεταμνημονιακής εποχής. Παρά το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Τσίπρα και το κόμμα του ως διάττοντα αστέρα της μνημονιακής περιόδου και προέβλεψαν την πολιτική τους εξαφάνιση μετά την μεγάλη ήττα του καλοκαιριού του 2015, αυτοί όχι απλά άντεξαν αλλά διαμορφώνουν τις συνθήκες εκείνες που τους επιτρέπουν να παραμείνουν στο πολιτικό παιχνίδι για αρκετό καιρό ακόμα.

Τρίτον, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τον Οκτώβριο οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών καθώς οι οικονομικοί δείκτες θα είναι καλύτεροι, ρυθμίσεις όπως αυτές της πρώτης κατοικίας και των 120 δόσεων θα έχουν «εμπεδωθεί» στην τσέπη των πολιτών και πιθανώς, μέχρι τότε, να έχουν καταφέρει να κερδίσουν και το πάγωμα της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020. Τέλος όσο περνά ο καιρός δίνεται περισσότερος χρόνος για τη διεύρυνση και τη συνεργασία με την «Προοδευτική Παράταξη» κάτι που ο Αλ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα ενισχύσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Για αυτούς του λόγους, αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει το συγκεκριμένο ρίσκο περνώντας, πρώτα το σκόπελο των ευρωεκλογών.

Τα βήματα μέχρι τότε και ο ρόλος της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το σήμα «οι μηχανές να δουλέψουν στο φουλ» μέχρι τις 26 του Μάη. Εκεί θα δοθεί η πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι πολύ πιθανό να καθορίσει και τις μετέπειτα εξελίξεις.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες, θα γίνει η μεγάλη πολιτική εκδήλωση παρουσίασής του και θα ενταθούν οι πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειας της χώρας και η προεκλογική θα κλείσει με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην οποία στόχος είναι να παρευρεθούν και σημαντικές προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου από όλη την Ευρώπη.

Την Μεγάλη Τρίτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ότι θα ανακουφίσει χιλιάδες πολιτών, ενώ θα ενταθεί η επιθετική ρητορική της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Novartis. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός να ενισχυθεί το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης και αφετέρου να χτυπηθεί ο αντίπαλος μέσω των εξελίξεων σε ένα σκάνδαλο που στοίχισε πολλά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα, έχουν θέσει ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών. Θεωρούν ότι είναι εφικτό η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να κυμανθεί κάτω από το 3% κάτι που εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τη θέση τους ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και θα δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ όπου θα κάνει απολογισμό της τετραετίας, υποστηρίζοντας ότι όσα υποσχέθηκε το 2015, πραγματοποιήθηκαν και παράλληλα, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

Αυτός, βέβαια, είναι ο σχεδιασμός. Πολλές φορές στην πολιτική αποδείχθηκε, βέβαια ότι οι σχεδιασμοί πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων κι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί είτε αν ο Πρωθυπουργός δει στις δημοσκοπήσεις του Απριλίου ότι το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο, είτε αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών είναι καταδικαστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ