ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ του νέου φορέα για τα πνευματικά δικαιώματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπέρ του νέου φορέα για τα πνευματικά δικαιώματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου Νέας Δημοκρατίας

Θέση υπέρ της νέας προσπάθειας για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών μετά το σκάνδαλο της ΑΕΡΙ, πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωτεργάτες του νέου φορέα.

Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου απάντησαν θετικά στο κάλεσμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δέσμευσή του να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της AEPI, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ μόλις ολίγων ετών, τα ετήσια έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα μέσω των οποίων ζουν χιλιάδες νέοι και παλιοί δημιουργοί ήταν 48 εκατ. ευρώ. Πέρσι κατέρρευσαν σε 2 εκατ. ευρώ προκαλώντας ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης σε εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Οι δέκα δημιουργοί που συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησαν να στηρίξει την κοινή τους πλέον προσπάθεια: Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας νέος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες. Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ολόθερμα την προσπάθεια αυτή με την αίρεση ο νέος φορέας να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, βάσει του κοινοτικού δικαίου, και κυρίως να μην χρήζει της οικονομικής ενίσχυσης του κράτος, κάτι που είναι και ο στόχος των δημιουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ