ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων

ΝΔ: Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων
Άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα σχεδιάζει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχουν μπει άπαντες στη ΝΔ, καθώς σε μία εβδομάδα θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός. Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν πως και πάλι η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι μεγάλη και ενδέχεται να ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα στα επιτελεία των δύο μονομάχων επικρατεί αναβρασμός αλλά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αδωνι Γεωργιάδη.

Αυτό που απασχολεί τη ΝΔ είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες έτσι ώστε, όπως λένε, να υπάρχει ή όσο το δυνατό μεγαλύτερη νομιμοποίηση του νέου αρχηγού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παρακολουθήσει την τελετή του αγιασμού των υδάτων ενώ θα έχει επαφές και με παραγωγικούς φορείς της πόλης. Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη να απευθύνει άνοιγμα σε όσους ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες Τζιτζικώστα είναι εμφανής ενώ θα συνεχίσει να θέτει το δίλημμα «δημιουργική ανανέωση ή στασιμότητα και συρρίκνωση».

Από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν πως ήδη πολλά στελέχη αλλά και πολίτες που έχουν ψηφίσει Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα δηλώνουν τη στήριξή τους ενώ όπως λένε αίσθηση τους έχει προκαλέσει το γεγονός ότι καταγράφεται και μετακίνηση ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, υπήρχε μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που είχε στηρίξει τον Βαγγέλη Μειμαράκη επειδή ήθελε να κερδίσει τις εκλογές ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τώρα αυτή η μερίδα των πολιτών έχει απελευθερωθεί.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτιμά πως η διαφορά των 40 χιλιάδων ψήφων από τον κ. Μητσοτάκη δίνει ένα ουσιαστικό προβάδισμα στον ίδιο, προβάδισμα που όχι μόνο είναι δύσκολο να ανατραπεί αλλά ενδέχεται να διευρυνθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα πειστούν από το ψευτοδίλημμα, όπως το χαρακτηρίζει, της ανανέωσης ή της συντήρησης και υπενθυμίζει πως η ΝΔ έχει αρχές και θέσεις οι οποίες έχουν απήχηση στους πολίτες.

Ο ίδιος πάντως σε κάθε περίπτωση σπεύδει να διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα και θα συνεργαστεί με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στέλνει το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει «ανανέωση με αξιοκρατεία και δημοκρατικές διαδικασίες» και μέσα στην εβδομάδα θα συνεχίσει τις επαφές του με πολίτες και στελέχη του κόμματος ενώ και αυτός θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ