ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικά «τύμπανα πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εσωκομματικά «τύμπανα πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προσπάθεια να μην πάρουν το «πάνω χέρι» τα στελέχη που προέρχονται από χώρους πλην του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αυτή την ώρα, καθώς τη μήνη των στενών κομματικών στελεχών έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος για την ευρωβουλή Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά και άλλοι, που δηλώνουν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το σκοπό αυτό βρέθηκαν εκπρόσωποι των 53+ και έθεσαν το θέμα των «εξωσυριζαίων», φοβούμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας το κόμμα του προς το κέντρο, θα χάσει την ιδεολογική του ταυτότητα η οποία, όπως υποστηρίζουν, τοποθετείται αριστερά.

Ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό έχει διακηρύξει την απόφασή του να «κλίνει» προς το κέντρο και να αποκλίνει από την αριστερή φιλοσοφία. Την ίδια ώρα, διατηρεί τη φρασεολογία για την πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους και για αυτό το λόγο εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την πίεση προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ενώ ταυτόχρονα παίρνει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που μέχρι πρότινος θεωρείτο στον ΣΥΡΙΖΑ «άτυπος σύμμαχος».

Ζητούν παραίτηση Κουρουμπλή

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δείξει ότι το κόμμα του ανήκει πολιτικά όχι μόνο στον αριστερό χώρο, αλλά και στο χώρο του κέντρου, προσκρούει στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί εξ αυτών ζητούν την άμεση παραίτηση από το ευρωψηφοδέλτιο του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή εξαιτίας της συνάντησής του με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Βέβαια, από άλλους υποστηρίζεται ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι πρόσχημα ώστε να καμφθεί η προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος που επιζητά πολιτικά «ανοίγματα» στους ψηφοφόρους του κέντρου.

Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, σταθερά και μεθοδικά φροντίζει να «αδειάζει» την περίοδο Καραμανλή από τον πολιτικό μανδύα του, αφαιρώντας και από το λεξιλόγιό του φράσεις οι οποίες μέχρι χθες έδιναν σαφώς την εντύπωση ότι καλύπτει πλήρως τη περίοδο 2004-2009, αυτή δηλαδή που καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ ως τη μοναδική αιτία εξαιτίας της οποίας η χώρα έφτασε να μπει στα μνημόνια.

Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι το ΚΙΝΑΛ κερδίζει πόντους βάζοντας στο στόχαστρό του την περίοδο της Καραμανλικής δεξιάς και για αυτό το λόγο φροντίζει να μπει σφήνα, ελπίζοντας πως έτσι θα ανακόψει την επιστροφή ψηφοφόρων που απογοητευμένοι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είχαν πάει τα προηγούμενα χρόνια φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ.

Οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από στενά κομματικά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς φαίνεται ότι επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στο σχέδιο του πρωθυπουργού. Οι αντιδρώντες θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταλλάξει το κόμμα του έτσι ώστε να μπορεί την επόμενη ημέρα να δηλώσει ότι όσοι αντιδρούν στην πολιτική του, τότε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Η επόμενη μέρα, άλλωστε, προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι κομβικό κριτήριο για τις κινήσεις του μέχρι και τις εκλογές. Την ώρα που εσωκομματικά συμβαίνουν αυτά, η μάχη του σταυρού γίνεται ως φαίνεται ισχυρό κίνητρο για τους υποψηφίους που προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικά τη συμπάθεια των ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται η ευθεία επίθεση που δέχθηκε ο κ. Κουρουμπλής από τον έτερο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή κ. Στ. Κούλογλου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο News247 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Κουρουμπλής διέπραξε ένα ολέθριο λάθος, μας εξέθεσε όλους, θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του είτε παραιτούμενος είτε αναγνωρίζοντας το λάθος του. Ο ίδιος θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει και πολλά γιατί ήδη υπήρξε κλυδωνισμός γύρω από το ευρωψηφοδέλτιο με την κ. Λοίζου, ο κ. Κουρουμπλής είναι και βουλευτής με την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι οριακή, το κόμμα πάντως τον αποδοκίμασε».

Εκτός του πρώην υπουργού που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και άλλα στελέχη που «μετακόμισαν» πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλα κόμματα βρίσκονται στο «στόχαστρο» των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να έχουν προνομιακή οργανωτική και πολιτική σχέση με την ηγεσία και αυτό γιατί δεν επιθυμούν το κόμμα τους να μεταλλαχθεί.

Άνοιγμα προς την κεντροαριστερά

Το σενάριο που θέλει ο κ. Τσίπρας να ηγηθεί ενός ενιαίου κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος που θα περιλαμβάνει στελέχη από διάφορους άλλους χώρους εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπαρκτό και «ξεδιπλώνεται» με την δημιουργία της νέας παράταξης που δημιουργεί με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία» την οποία το ΚΙΝΑΛ για λόγους τακτικής και πολιτικής του επιβίωσης φροντίζει να την αποδομεί καθημερινά μέσα από τα ίδια τα στελέχη που συμμετέχουν σε αυτή, μιλώντας ξεκάθαρα για «στελέχη που διψούν για εξουσία και που χωρίς αυτή δεν μπορούν. Για αυτό και αποφάσισαν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση».

Έτσι, ο πρωθυπουργός από τη μία τείνει χείρα φιλίας στο ΚΙΝΑΛ και από την άλλη παίρνει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στοχεύοντας καθαρά στην εκλογική του άνοδο και συσπείρωση των οπαδών του ενόψει των εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ