ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σχέδιο Πυθία»: Νέες αποκαλύψεις για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή

«Σχέδιο Πυθία»: Νέες αποκαλύψεις για την απόπειρα δολοφονίας του Κ. Καραμανλή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση για το «σχέδιο Πυθία», την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μια μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Εφημερίδα των Συντακτών» ένα νέο έγγραφο του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη αναφέρει πως το «σχέδιο Πυθία» ουδέποτε υπήρξε.

Το εν λόγω έγγραφο, όπως γράφουν «Τα Νέα», εστάλη την περασμένη Τρίτη 16 Απριλίου στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη -δηλαδή στον κ. Καλογήρου και την κ.Γεροβασίλη- καθώς και στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -κ. Πέππα και κ. Δημητρίου- αλλά και στους προϊστάμενους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Στο έγγραφό του, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κάνει ειδική αναφορά σε ένα τρίτο ειδικό πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, το υπ’ αριθμόν 509 της 17ης Μαρτίου 2009, το οποίο είχε αποσταλεί εκείνη την εποχή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και Γ. Μαρκογιαννάκη και με το οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Πρέσβης Ι. Κοραντής ανέφερε στους προαναφερομένους ότι δεν υπήρξε «η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή».

Πάντα σύμφωνα με «Τα Νέα», το απόρρητο έγγραφο που φέρει τις υπογραφές της τότε υποδιευθύντριας της Γ' Διεύθυνσης της ΕΥΠ (Αντικατασκοπείας) κ. Φ.Π., του τότε υποδιοικητή της ΕΥΠ κ. Σ. Τσ. (ο οποίος είναι και μάρτυρας στην αυριανή δίκη) και του διοικητή κ. Ι. Κοραντή φέρει την ένδειξη «άκρως απόρρητο – προσωπικό (ΕΧ – Ειδικού χειρισμού»- και αναφέρει επί λέξει:

«1. Σε συνέχεια των ανωτέρων σχετικών σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρος των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι -τουλάχιστον- από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

2. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση».

Κατά την ίδια εφημερίδα, ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης κοινοποιώντας την Τρίτη αυτό το απόρρητο δελτίο στον κ. Καλογήρου και στην κ. Γεροβασίλη αλλά και στις δικαστικές Αρχές υπογραμμίζει ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό δελτίο, «περιέργως», οι μάρτυρες που κλήθηκαν κατά την ανάκριση για την υπόθεση της Πυθίας δεν το ανέφεραν στον ανακριτή.

Και, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, προσθέτει στην επιστολή του: «Εάν στις καταθέσεις τους γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό, αυτομάτως το περιεχόμενο των δύο προηγούμενων εγγράφων (του 53/13-01-2009 και του 213/ 5-02-2009, τα οποία, υποτίθεται, αποκάλυπταν το σχέδιο για τη δολοφονία του Καραμανλή…) θα ακυρωνόταν. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ο ισχυρισμός για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Ο διοικητής της ΕΥΠ δηλώνει στην κατακλείδα της επιστολής του ότι:

«Ως κρατικός λειτουργός είχα την υποχρέωση να θέσω υπόψη σας τα στοιχεία», προσθέτει πως «κάθε φορά που στη χώρα μας κρύψαμε την αλήθεια, ο λαός μας ταλαιπωρήθηκε και συχνά οδηγήθηκε σε τραγωδίες. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές».

Ζητάει δε, από τις δικαστικές Αρχές να προβούν στις «δικές τους ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ