ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα «χαρακώματα»

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα «χαρακώματα»
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όσο πλησιάζει η χώρα προς τις ευρωεκλογές, στην πρώτη ευθεία πολιτική αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ , τόσο ανεβαίνει η τοξικότητα, με την σκανδαλολογία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σφοδρής αντιπαράθεσης που προκαλεί σύγκρουση σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο, διασταυρώνουν τα πυρά τους και ο ένας κατηγορεί τον άλλον για θέματα διαφθοράς, ιδίως μετά τα όσα ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, που μίλησε στο ραδιόφωνο του Real.

Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την διαδικασία που θα λάβει σήμερα το πρωί στη Βουλή, όπου θα εξεταστεί το θέμα ασυλίας του Α. Λοβέρδου και του Μ. Σαλμά για την υπόθεση της Novartis, ενώ οι δημοσκοπήσεις, που δίνουν το δικό τους αποτύπωμα, δείχνουν τη Ν.Δ. να υπερέχει κατά πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του από την απόσταση που διακρίνει τα κομματικά στελέχη με εκείνους που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το ΠΑΣΟΚ. Τέτοια είναι η περίπτωση Κουρουμπλή, που αν δεν υπήρχε η απομάκρυνση της κ. Λοϊζου τότε ο ίδιος σήμερα -κατά πάσα πιθανότητα- θα ήταν εκτός, διότι το θέτουν αρκετά άτομα εντός του κόμματος λόγω της συνάντησής του με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. Για αυτό και ο κ. Τσίπρας, προφανώς για να κρατήσει σε ίση απόσταση το αντίβαρο, αδειάζει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ σε ότι αφορά την υπόθεση «Πυθία» αυτή έπεσε στο κενό.

Αποκαλύψεις Μαρινάκη και επίθεση Μαξίμου

Μέσα σε όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει φιέστα την Μεγάλη Τρίτη στο Ζάππειο με πρωταγωνιστή τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που διεκδικεί τη θέση του Γιούνκερ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρχίζει τον επίσημο προεκλογικό αγώνα του ΕΛΚ από την Ελλάδα.

Η κόντρα, όμως, που -κυρίως- θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι ο πόλεμος συμφερόντων ο οποίος, κατά πολλούς, διεξάγεται με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ, που προσπαθούν -με σκληρές εκφράσεις- να αποδομήσειο ένας τον άλλον.

Οι αναφορές Μαρινάκη και οι ισχυρισμοί του για το τι γινόταν παρασκηνιακά για τον έλεγχο των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, έδωσε τροφή για να αντιπαρατεθούν πολύ σκληρά Μαξίμου και Πειραιώς. Η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Λοβέρδου για να δείξουν, από κοινού, ότι η υπόθεση της Novartis είναι μία σκευωρία χωρίς ίχνος στοιχείων και αυτό που αναμένεται να ειπωθεί σε όλους τους τόνους από την αντιπολίτευση είναι ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε τη συγκεκριμένη κατηγορία για τους πολιτικούς της αντιπάλους και να τη χρησιμοποιήσει στις εκλογές. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου αντιπαρέρχεται σε όλους τους τόνους τις καταγγελίες αυτές και μιλά για σκάνδαλο καραμπινάτο το οποίο θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Απαντήσεις ζητά η ελληνική κοινωνία

Η Δικαιοσύνη, πάντως, κάνει καλά τη δουλειά της αν κρίνει κανείς τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των φυλακών με την σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου.

Αναμφίβολα όλα αυτά είναι θέματα που η ελληνική κοινωνία είτε τα αποδοκιμάζει είτε τα επιδοκιμάζει και ανάλογα στέκεται θετικά ή αρνητικά απέναντί τους μέσα από τα κόμματα που ψηφίζει ή καταψηφίζει.

Εκείνο, όμως, που, περισσότερο επηρεάζει - όπως γίνεται αντιληπτό - την κοινή γνώμη είναι ο πόλεμος συμφερόντων και ο πόλεμος της σκανδαλολογίας μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις στα λεγόμενα του κ. Μαρινάκη για να λάβει μία ειρωνική απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωσή της για τις αποκαλύψεις Μαρινάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει: «Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης που επιβεβαίωσε και σήμερα τις στενές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη σήμερα σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Είπε, ότι το 2016 ο Νίκος Παππάς του μετέφερε αίτημα του κ. Τσίπρα να δανείσει 20,5 εκατ. ευρώ στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Ανέφερε, επίσης, ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ, τού ζητήθηκε να τοποθετήσει στον ΔΟΛ διευθυντές της αρεσκείας του Μαξίμου»

«Ρωτάμε ευθέως τους κ.Τσίπρα και Παππά: Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μαρινάκης, ναι ή όχι;», αναφέρει, ακόμη, το κόμμα.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου που έβαλε στο κάδρο τον εφοπλιστή: «Επιτέλους! Ο πραγματικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Μαρινάκης, διαπιστώνοντας προφανώς την ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη, αποφάσισε να εμφανιστεί δημόσια. Ο γνωστός εφοπλιστής, εκδότης και κατηγορούμενος ‘’βγαίνει μπροστά’’ ακριβώς μία μέρα μετά την οριστικοποίηση της παραπομπής του σε δίκη για κακούργημα για τα στημένα», τονίζει η ανακοίνωση του γραφείο του πρωθυπουργού.

Και συνεχίζει:

«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης:

– Ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για εμπορία δύο τόνων ηρωίνης, και για μια σειρά άλλα εγκλήματα, αλλά εκτοξεύει απειλές, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος στην Ιστορία πρωθυπουργός που θα καταδικαστεί για ‘’σκευωρία’’ εναντίον του. Τον ενημερώνουμε ότι πρέπει να περιμένει στη σειρά μετά τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Γεωργιάδη γιατί προηγείται η δήθεν ‘’σκευωρία’’ της Novartis.
– Χρηματοδοτεί τη ΝΔ, έχει κουμπαριές με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει με κάθε μέσο τη Δεξιά, και την άκρα Δεξιά, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ή με άλλο κόμμα.
– Έχει μετατρέψει τις εφημερίδες που ελέγχει σε όπλα τοξικού πολέμου κατά της Αριστεράς, αλλά δηλώνει ότι αυτός είναι που άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους του να γράφουν τη γνώμη τους.
– Πρέπει να ψάξει πολύ κανείς για να βρει πλοίο του με ελληνική σημαία, αλλά δηλώνει πατριώτης και… Μακεδονομάχος».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Προφανώς, οι μεταχρονολογημένες δήθεν αποκαλύψεις του, ενόψει και των εκλογών, έχουν την αξιοπιστία που τις προσδίδουν ο βίος και η πολιτεία του. Ας είναι πάντως βέβαιος, ότι την παλινόρθωση της σαπίλας που ονειρεύεται για να γλιτώσει, ως φανερός ηγέτης πλέον της ΝΔ, δεν θα την επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ