ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος

Αποστολάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος
ΕUROKINISSI

Καθησυχαστικός σχετικά με την Τουρκία εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, εξηγώντας πως η στάση της γείτονος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντα διεκδικεί, άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. «Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πάντως πως οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε, πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.

Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Σχολίασε ότι οι επενδύσεις ξένων κρατών στην Ελλάδα- δηλαδή η στήριξη των συμφερόντων τους- και η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ λειτουργούν προς όφελος της ασφάλειας της χώρας.

Στην ίδια συνέντευξη του ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ