ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Το σχέδιο για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Το σχέδιο για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Yπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου συνεδριάζει σήμερα (19/4) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με βασικό αντικείμενο συζήτησης το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την Καθημερινή. Αν και η Ν.Δ. συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην Πειραιώς έχουν επεξεργαστεί δύο επιμέρους λύσεις, διαφορετικές από αυτή που καταθέτει η κυβέρνηση.

Η μια λύση την οποία προωθεί η Ν.Δ. αφορά τη διεύρυνση του ΚΥΣΕΑ και η δεύτερη οδηγεί στη δημιουργία ενός διακριτού οργάνου, το οποίο, βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις θα αποτελεί εισηγητικό όργανο προς τον πρωθυπουργό. Η συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα θα συμπεριλάβει και συζήτηση «γύρω από τα τρέχοντα θέματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και, φυσικά, το Κυπριακό.

Στα τρέχοντα θέματα, όπως γράφει η εφημερίδα, εντάσσονται οι πρόσφατες επαφές Ελλάδας - Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που εξακολουθεί να οδηγεί σε εντάσεις. Χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στη διάρκεια περιοδείας του αρχηγού ΓΕΣ Γιώργου Καμπά σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Σημειώνεται, επίσης ότι κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα συζητηθεί και η έκθεση που κατέθεσε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Ηδη οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές σχολιάζουν την έκθεση, η οποία ουσιαστικά προτείνει μια νέα διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα του Κραν-Μοντανά, που, όπως είναι γνωστό, κατέληξε σε ναυάγιο το καλοκαίρι του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ