ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Brexit: Ανακαλύψαμε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σκληρό τρόπο

Τσίπρας για Brexit: Ανακαλύψαμε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σκληρό τρόπο
Πηγή: Eurokinissi

Tην πρόθεση του οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ενώ αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι «η Ελλάδα ανακάλυψε το πλεονέκτημα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σκληρό τρόπο».

Το κρίσιμο για τις κάλπες σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι να στηθούν «σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια. Υπήρχαν μέρες που αγχωνόμασταν επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,2%-2,4% για φέτος, την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και το μαξιλάρι ρευστότητας των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι με τη συμφωνία πρόωρης αποπληρωμής του χρέος προς το ΔΝΤ, η χώρα θα εξοικονομήσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία έτη σε τόκους.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφευχθούν οι προεκλογικές παροχές.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, επομένως δε θα θέλαμε ποτέ να παραβιάσουμε αυτή τη συμφωνία (επί του πλεονάσματος)», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει σύντομα να συμφωνήσει με τους δανειστές «ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Μάλιστα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θέλει να το πετύχει αυτό με μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και με πρόοδο των τραπεζών στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν «ενάρετο κύκλο» πλέον και ότι με χαμηλότερη φορολογία δε θα χαθούν οι στόχοι.

Μιλώντας για το Brexit, είπε ότι η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον η παραμονή στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, καλώντας τους Βρετανούς να φανταστούν τι δυσκολίες θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα σε διαφορετική περίπτωση όταν η μεγάλη δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες με το Brexit.

Τέλος προειδοποίησε για την άνοδο ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ