ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ

Μανιάτης: Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, ζητά ο Γιάννης Μανιάτης

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει «τραγική» την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, καθώς –όπως αναφέρει- βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος «δεν πληρώνω», που κι ο ίδιος ενίσχυσε.

Η επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη στον πρωθυπουργό έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα
Θέμα: «Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ»

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία με πολιτικές που ασκήθηκαν από την κυβέρνησή σας και με πλήρη επίγνωση, τόσο δική σας, όσο και των υπουργών σας, για τα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της από τις συμφωνίες που υπογράψατε.
Το αδιέξοδο ξεκίνησε όταν δεσμευτήκατε με μηδενικό αντάλλαγμα η ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% των πελατών, άρα το 50% των εσόδων και των κερδών της. Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει τα μισά κέρδη, αλλά τον ίδιο αριθμό χρεών, δανείων, μισθολογικού κόστους, άλλων υποχρεώσεων. Το προδιαγεγραμμένο αυτό αδιέξοδο επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.

Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας.

Η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος «δεν πληρώνω», που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε. Η εκπόνηση εδώ κι έναν χρόνο με ανάθεση στη McKinsey από τη ΔΕΗ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσής της, παραμένει στα συρτάρια, χωρίς καμία δημόσια κοινοβουλευτική ή άλλη πολιτική διαβούλευση. Ακόμη χειρότερα, διαρρέουν φήμες περί πρόθεσης για αύξηση των τιμολογίων προς τους πολίτες, γεγονός ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο.

Με δεδομένο ότι εάν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, τότε ουσιαστικά χρεοκοπεί και η χώρα, με προφανείς πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους,
ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ