ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ενεργειακό στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Το ενεργειακό στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, το Δεκέμβριο του 2015 και τις κοινές δηλώσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Eurokinissi

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με βασικό αντικείμενο την προετοιμασία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Η τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε στις τρεις το μεσημέρι. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενεργειακό, η ασφάλεια και το προσφυγικό, τα οποία θα αποτελέσουν άλλωστε και την ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου.

Σε ότι αφορά το ενεργειακό, αναμένεται να συζητηθεί ο υποβρύχιος ηλεκτρικός αγωγός Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ καθώς και το ζήτημα των αγωγών και τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου.

Επαναδραστηριοποίηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ

Μια μέρα νωρίτερα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στις 27 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ προκειμένου να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετιανάχου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ (G2G).

Η ενίσχυση, η διεύρυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έχει επίκεντρο την ενέργεια, τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, και τις νέες τεχνολογίες που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Υπενθιμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2013 είχε υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Διμερής συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου

Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πολιτική συγκυρία που γίνεται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος γίνεται την εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, επαναπροσδιορίζει τις τεταμένες σχέσεις του με το Ισραήλ, τείνοντας χείρα φιλίας. Στις 2 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, που είχαν επιδεινωθεί από το 2010.

Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής γίνεται όμως και την περίοδο που η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την εκτέλεση του σιίτη ανώτατου κληρικού Al Nimr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ