ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Ξάνθη: Το όραμά μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης

Τσίπρας από Ξάνθη: Το όραμά μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης

«Το όραμά μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τον οικισμό Ρομά στα Κιμμέρεια Ξάνθης και τον χαρακτήρισε ένα «παράδειγμα πολυπολιτισμικής συμβίωσης».

«Είναι ένα χωριό όπου κατοικούν δίπλα-δίπλα Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, Τσιγγάνοι με Μπαλαμούς κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι οι κοινωνίες μας», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να συνεχίζονται οι πολιτικές των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, λέγοντας: «Ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως χώρα και ως λαός να συνεχίζονται τα στερεότυπα των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Κυρίως, όμως, πρέπει εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτείας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε τόσο πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες, είτε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό».

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε οικισμό των Ρομά, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι τους, και στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε σε συγκέντρωση Ρομά στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου αναφέρθηκε στα πέντε θετικά βήματα που έκανε η κυβέρνηση του για την αντιμετώπιση προβλημάτων των Ρομά και πιο συγκεκριμένα:

  1. Στην ίδρυση Ειδικής Γενικής Γραμματείας και την καταγραφή των Ρομά που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έδειξε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν 471 κοινότητες στις οποίες κατοικούν 110.000 συμπολίτες Έλληνες Ρομά. «Ντρέπομαι γιατί τόσα χρόνια δεν είχε γίνει ούτε η καταγραφή τους» είπε και σημείωσε πως «αυτές οι 110.00 ψυχές έχουν ισότιμο δικαίωμα ένταξης στον κοινωνικό ιστό».
  1. Η χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με μοναδική προϋπόθεση να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.
  1. Η δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλων ακόμα και των ανασφάλιστων.

  1. Η ενίσχυση 47 σχολικών μονάδων για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά.
  1. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ύψους 150.000.000 ευρώ για μετεγκατάσταση κοινοτήτων Ρομά, εκ των οποίων τα 30.000.000 ευρώ αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων.

«Αν για κάτι πραγματικά αισθάνομαι ευτυχής είναι αν μπορέσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι έστω, ώστε πολίτες που μέχρι χθες αισθανόντουσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να αισθανθούν ότι η πολιτεία νοιάζεται, επιτέλους, γι αυτούς και ότι κάνει πέντε πράγματα σε μια θετική κατεύθυνση. Κι αυτά τα πέντε πράγματα που κάναμε - όχι σπουδαία-πιστεύω ότι έχουν δώσει τη δυνατότητα σε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας να αισθάνονται καλύτερα και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.. Παράλληλα σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται κυρίως στους οικισμούς Ρομά που έχουν τα περισσότερα προβλήματα ώστε να υπάρχει αναβάθμιση όλων των οικισμών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κ.α.)

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πολλά περισσότερα για τους Ρομά και παρατήρησε:

Το όραμα μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Να πολεμήσουμε τα στερεότυπα, να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία κι να σηκώσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί ψηλά την ελληνική σημαία, ανεξάρτητα από το σε ποιο Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας. Ο αγώνας είναι διαρκής. Και ο αγώνας για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία θα είναι ένας αγώνας συνεχής και θα τον δώσουμε όλοι μαζί. Έχουμε τη δύναμη να τον δώσουμε και να καταφέρουμε.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Ρομά Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέφθηκε οικισμό Ρομά και αυτό αποτελεί γι αυτούς ξεχωριστή τιμή.

Είπε ακόμα ότι τους δίνει αξία το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τη Μαρία Τζαμπάζη με πλούσια δράση στη συνομοσπονδία των Ρομά και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα δίκαιο αίτημα που έγινε πράξη».

Οι Ρομά κάθε ηλικίας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό φωνάζοντας το σύνθημα «Αλέξη Θυμήσου είμαστε μαζί σου». Του πρόσφεραν λουλούδια και ιδίως τα παιδιά ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Μια ηλικιωμένη τσιγγάνα τον υποδέχτηκε κρατώντας στα χέρια της την ελληνική σημαία και ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η εικόνα θα του μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη.

«Η εικόνα, αλλά και τα λόγια της ότι είναι πολύ υπερήφανη που κρατάει ψηλά αυτή τη σημαία. Είμαστε υπερήφανοι που κρατάτε ψηλά αυτή τη σημαία. Σας ευχαριστώ», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για τους «συμπατριώτες μας Ρομά που είναι πιο Έλληνες από κάποιους άλλους που παριστάνουν τους Ελληνάρες».

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε στους δρόμους του οικισμού χαιρέτισε αρκετούς στη διαδρομή και κατέληξε στο σπίτι της υποψήφιας ευρωβουλευτού Μαρίας Τζαμπάζη, όπου γνώρισε την οικογένεια της και του πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα.

Ο ίδιος αργότερα σχολίασε πως στο σπίτι της Μαρίας Τζαμπάζη γιόρτασαν το Πάσχα πριν λίγες μέρες, ενώ στο ακριβώς δίπλα σπίτι μένει οικογένεια μουσουλμάνων, θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον της συμβίωσης τους.

Ο οικισμός έχει ζωή περίπου 70 χρόνων, σήμερα κατοικούν γύρω στους 400 Ρομά, οι πρόγονοι τους ήταν γανωτήδες και συμβολικά πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ήδη οικιακής χρήσης που έφτιαχναν οι πρόγονοι τους.

Η Μαρία Τζαμπάζη και η επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής Ουφούκ Μουσταφά απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, όπου κορίτσια με παραδοσιακές τσιγγάνικες ενδυμασίες χόρεψαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που στο ευρωψηφοδέλτιο βρίσκονται η Μαρία Τζαμπάζη και η Ουφούκ Μουσταφά.

Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη στον οικισμό συνόδευσαν οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 7 μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό γυμναστήριο στο Εύμοιρο της Ξάνθης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ