ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα τζενεράλε των ευρωεκλογών: Αρχίζει η μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης

Πρόβα τζενεράλε των ευρωεκλογών: Αρχίζει η μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης

Αρχίζει στις 7:00μμ στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, με αφορμή την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Όπως είχε προαναγγείλει, ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε την πρόταση μομφής κατά του Πολάκη σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης συνολικά προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε πάρει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Ιανουαρίου.

Μετωπική σύγκρουση

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μετατρέψουν την τριήμερη συζήτηση σε μετωπική σύγκρουση των δύο κομμάτων εξουσίας. Η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση θα είναι στην ουσία μια πρόβα τζενεράλε (γενική δοκιμή) της προεκλογικής μάχης για τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό οι τόνοι μεταξύ των δύο μονομάχων θα είναι πιο υψηλοί από ποτέ. Γι’ αυτό επίσης και οι δύο αρχηγοί θα επιδιώξουν να χτυπήσει «κόκκινο», περιορίζοντας το χώρο των μικρότερων κομμάτων.

Οι στρατηγικές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Οι στρατηγικές των δύο κομμάτων εξουσίας για την τριήμερη συζήτηση δεν είναι άλλες από αυτές με τις οποίες θα «πάνε» τις προεκλογικές καμπάνιες τους.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει ως βασικά επιχειρήματα το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε χτες, καθώς και τις 120 δόσεις. Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι:

  • Η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια κι επέτρεψε στην κανονικότητα.
  • Η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εγγυάται ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα διοχετευτούν στους πολλούς.
  • Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά ένα κεκαλυμμένο τέταρτο Μνημόνιο που θα πλήξει την κοινωνική πλειονότητα.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, εστιάζοντας στα ζητήματα ήθους. Ο αρχηγός της ΝΔ:

  • Θα επιμείνει στο θέμα Πολάκη, στη γραμμή ότι ο «πολακισμός είναι φασισμός», καθώς και ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον υπουργό του.
  • Θα σηκώσει τους τόνους για τις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο της κ. Παναγοπούλου, μιλώντας για ανήθικη συνδιαλλαγή και διαπλοκή.
  • Θα επαναλάβει ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται συστηματικά και πολιτεύεται με κυνικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ