ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνο ένταση και τίποτα επί της ουσίας στη Βουλή για την υπόθεση Πετσίτη - ΔΕΠΑ

Μόνο ένταση και τίποτα επί της ουσίας στη Βουλή για την υπόθεση Πετσίτη - ΔΕΠΑ
EUROKINISSI

Το απόρρητο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα Πετσίτη επικαλέστηκε στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη, αρνούμενη να πει το οτιδήποτε για την ουσία της υπόθεσης.

Το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν φορτισμένο με την πρόεδρό της, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να υπενθυμίζει στην κ. Ζαΐρη το απόρρητο και να έρχεται σε κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει στις ερωτήσεις του», είπε.

Ευ. Βενιζέλος: Μην απαξιώνεται τη Βουλή και τους βουλευτές. Εάν έχετε κόπωση μπορείτε να φύγετε η επιτροπή έχει αντιπρόεδρο

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Θα κάτσουμε εδώ ως το βράδυ για να βγει είδηση. Κυρία Ζαΐρη θέλει να σας εκμαιεύσει μια απάντηση ότι βρήκατε λεφτά στο Πετσίτη, πέστε το να τελειώνουμε. Αυτό επί κ. Βενιζέλου λέγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος. Έχουμε περάσει στο φαιδρό. Κυρία Ζαΐρη πείτε τους κάτι που θα μπορούν να το αξιοποιήσουν στις ομιλίες του στη Βουλή.

Κ. Τζαβάρας: Είστε πρόεδρος εσείς η αβανταδώρος δεν ντρέπεστε λίγο;

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Αφήστε αυτά τα θεατρικά σε μένα δεν σας κάνω λογοκρισία

Μ. Βορίδης: Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αισθάνεσαι την ανάγκη να παρέμβετε δεν μπορεί να απαντήσει κυρία Ζαϊρη;

Αν. Καββαδία: Δεν τους βολεύουν οι απαντήσεις και θέλουν να φωνάζουν

Επί της ουσίας της υπόθεσης, η κ. Ζαΐρη απέφυγε να τοποθετηθεί επικαλούμενο το απόρρητο. «Ενημερώθηκα για το θέμα από τις εφημερίδες αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το είχαμε στείλει στον εισαγγελέα. Ό,τι στοιχείο υπάρχει το έχουμε στείλει στον εισαγγελέα. Ακόμα και με κλειστά τα μικρόφωνα δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει να αναφερθώ στην συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλούμαι την αρχή της εχεμύθειας, υπάρχει εκεί. Δε λέει ο νόμος ότι υπάρχει η αρχή της εχεμύθειας πλην της Βουλής», είπε. Ερωτηθείς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για έγγραφο του προηγούμενου επικεφαλής της αρχής Γιώργου Παντελή ο οποίος είχε προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ελεγχθούν οι οφειλές της ELFE του κ. Λαυρεντιαδη προς την ΔΕΠΑ, υποστήριξε πως λόγω της θέσης της δεν μπορεί να κάνει τέτοιες ενέργειες.

Άννα Ζαΐρη: Ασχολούμαστε με ζητήματα που είναι περιφερειακά αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε. Ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι ένα παρακλάδι. Δεν μπορούσα εγώ ούτε όφειλα να ψάξω εάν οι καταβολές του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ ήταν ορθές ή όχι.

Η κ. Ζαΐρη εξέφρασε την απορία της για το έγγραφο που κατείχε ο κ. Βενιζέλος. «Είμαι εντυπωσιασμένη από το πόσο απόρρητα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια σας», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην απομάκρυνση του προϊσταμένου που είχε επιφορτιστεί με την έκδοση του πορίσματος για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, έκανε λόγο για ένα χαμηλόβαθμο αστυνομικό που δεν είχε ουσιαστική σχέση με το θέμα και η ίδια είχε ονομάσει προϊστάμενο λόγω εμπειρίας. «Υπάρχουν πάρα πολλά ψεύδη στην διαρροή των πληροφοριών που έγινε. Πρώτο ψευδός είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση στην συγκεκριμένη υπόθεση. Μας είπε ότι τον έδιωξαν επειδή χειριζόταν την υπόθεση αλλά στην πραγματικότητα δεν την χειριζόταν αλλά την επέβλεπε, άλλος την χειριζόταν», είπε και πρόσθεσε: «Την υπόθεση την χειρίζεται εκτός από τους υπαλλήλους κάθε φορά και ένα μέλος το οποίο μέλος είναι συνεχώς σε ενημέρωση για το που βρίσκεται η υπόθεση. Είναι δόλιο το ψέμα ότι με το που απομακρύνθηκε ο άνθρωπος η υπόθεση βούλιαξε. Είναι κωμικό να μιλάμε για εισηγήσεις. Καμία καθυστέρηση δεν έχει υπάρξει στην ΔΕΠΑ, είναι μια υπόθεση εικοσαετίας δεν είναι σχετική με τον Λαυρεντιάδη είναι πολύ πριν την αγοράσει ο Λαυρεντιάδης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ