ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο στόχοι της «αρνητικής» στρατηγικής Μητσοτάκη

Οι δύο στόχοι της «αρνητικής» στρατηγικής Μητσοτάκη
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η προχτεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή συμπύκνωσε την προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές και πιθανόν για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Από τα θέματα στα οποία έδωσε έμφαση κι έκταση ο αρχηγός της ΝΔ στην πρωτολογία και τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αναδείχτηκαν οι δύο βασικοί στόχοι της ΝΔ.

Τα δύο προβλήματα

Το επιτελείο της Πειραιώς αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή δύο βασικά προβλήματα:

Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας να υπερβαίνει το 80%. Ταυτόχρονα έχει επαναπατριστεί ένα σημαντικό ποσοστό παλιότερων ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Επομένως, η ΝΔ έχει συσπειρώσει λίγο-πολύ το σύνολο των ψηφοφόρων που είναι ιδεολογικά κοντά της.

Δεύτερον, με τις 120 δόσεις, το πακέτο παροχών που αφορά και τη μεσαία τάξη, την αύξηση του κατώτατο μισθού και τις πετυχημένες εξόδους στις αγορές, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι στο πεδίο της οικονομίας ισχυροποιούνται τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ζητήματα ηθικής

Από τη στιγμή που η Πειραιώς έχει συσπειρώσει τους «δικούς της» και η οικονομία δεν είναι και τόσο προνομιακό πεδίο για αυτήν, δίνει πλέον έμφαση στα ζητήματα πολιτικού ήθους και ηθικής.

  • Ο Παύλος Πολάκης μετατρέπεται σε σύμβολο της «καθεστωτικής αυθαιρεσίας» και επιχειρείται η ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Τσίπρας και Πολάκης, είναι ένα και το αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ.
  • Οι διακοπές του πρωθυπουργού με το σκάφος της οικογένειας Παναγοπούλου χρησιμοποιούνται ως τρανταχτό παράδειγμα υποκρισίας και αλλοτρίωσης του κ. Τσίπρα. «Εσείς ανακαλύψατε τη χλιδή της εξουσίας με κάποια καθυστέρηση. Κατανοώ γιατί σας σαγήνευσε, μόνο που δυστυχώς δεν ταιριάζει πια με το αριστερό σας προφίλ», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Καταψηφίστε τον ΣΥΡΙΖΑ

Όμως η ατζέντα «ήθους και ηθικής» δεν είναι θετική ατζέντα. Δηλαδή δεν αποσκοπεί να πείσει γιατί θα πρέπει να ψηφιστεί η ΝΔ, αλλά γιατί να καταψηφίσει κανείς ή τουλάχιστον να μην ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι διπλός:

Πρώτον, να ενισχυθεί το «αντισύριζα μέτωπο» που στην πράξη σημαίνει ψήφο στη ΝΔ. Η εξίσωση «πολαικισμός=φασισμός» χρησιμοποιείται για να προσεγγιστούν ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς που θέλουν μεν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αισθάνονται ιδεολογική συγγένεια με τη ΝΔ.

Δεύτερον, με την καταγγελία της «χλιδής Τσίπρας» επιχειρείται η αποσυσπείρωση από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι από την παραδοσιακή Κεντροαριστερά και πέρα μάλλον δεν πολυενδιαφέρονται για το αν ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές στο σκάφος ενός εφοπλιστή. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για αριστερούς ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αποχής ή των μικρών αριστερών κομμάτων. Η αίσθηση της αξιακής αποστασιοποίησης μπορεί αν οδηγήσει σε εκλογική απομάκρυνση.

H «αρνητική» στρατηγική μπορεί να «πάει» τον κ. Μητσοτάκη μέχρι τις ευρωεκλογές -έτσι κι αλλιώς έχουν απομείνει 17 μέρες μέχρι τις κάλπες. Ωστόσο, αν η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη, η ΝΔ θα χρειαστεί για τις βουλευτικές εκλογές κάτι παραπάνω από το κότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ