ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Μάχη μέχρι τελικής πτώσης
EUROKINISSI

Διαστάσεις προσωπικής κόντρας παρόμοια με αυτήν που επί μία δεκαετία είχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, παίρνει και η κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στόχος και των δύο να «απογειώσουν» τα ποσοστά συσπείρωσης των οπαδών τους. Ωστόσο, η τακτική αυτή οδήγησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να «ξεφύγουν» από τον πολιτισμένο διάλογο και να οδηγηθούν, πολλές φορές, σε επιχειρηματολογία πεζοδρομίου.

Η μετωπική σύγκρουση των δύο αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή. Ωστόσο, εκείνο που μένει από τη σύγκρουση των δύο είναι η πικρή γεύση που άφησαν στους ψηφοφόρους που τους παρακολούθησαν στο εκλογικό ρινγκ.

Η μακροσκελής αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει για τον πατέρα του Παύλο Τσίπρα, και αν αυτός συνεργάστηκε με τη χούντα, όπως υποστήριξε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε «επέλεξα εχθές να απαντήσω» προφανώς για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει καθαρά ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για όλα για την κυβερνητική καρέκλα.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι «θα σας πάω μέχρι τέλος» όπως είπε αποχωρώντας από την αίθουσα της ολομέλειας της βουλής αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως «η Βουλή έχει τη δική της δυναμική. Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Όταν κάποιος ξεκινά έναν καυγά, ο άλλος έρχεται σε μια δύσκολη θέση αν πρέπει να απαντήσει ή απλά να παραμερίσει την απάντηση».

Θα πέσει πολύ ξύλο… μέχρι τις ευρωεκλογές

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και η Πειραιώς προετοιμάζονται ακόμη πιο πολύ για τα χειρότερα. Το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές έχει να πέσει «πολύ ξύλο» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με τους πολίτες φυσικά θεατές της προσπάθειας και των δύο να επιβληθούν στο εκλογικό σώμα. Η κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνει στο οπλοστάσιό της όλα τα απαραίτητα πολεμοφόδια για τον πόλεμο με την αντιπολίτευση που έχει αρχίσει και που είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί το βράδυ των εκλογών της 26ης Μάϊου, ή θα συνεχιστεί και μετέπειτα μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό, άλλωστε, θα φανεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια προετοιμασία κάνουν και στο στρατόπεδο της Ν.Δ που ήδη έχουν δημιουργήσει τα πρώτα αρνητικά σποτάκια, που παίζουν στο διαδίκτυο και την τηλεόραση με το σύνθημα «ως εδώ».

Τα επικοινωνιακά εργαλεία της κυβέρνησης

Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας αρχικά όχι κατευθείαν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση , στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και στις αγορές, τις 120 δόσεις αλλά και τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και την κατά τον κ. Τσίπρα 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ευθύνη της προεκλογικής προετοιμασίας βρίσκεται στα χέρια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Ωστόσο, στις τελικές αποφάσεις βρίσκονται και άλλα στελέχη, που έχουν επωμιστεί την ανάγκη της προεκλογικής εκστρατείας και καθορίζουν οι ίδιοι το περιεχόμενο των βίντεο ανάλογα πάντα και με την επικαιρότητα. Φυσικά ορισμένα σποτ θα απευθύνονται και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που θεωρούν πιθανό στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ότι θα συγκεντρώσουν όπως για το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την πολιτική του ΔΝΤ που θεωρούν στο Μαξίμου ότι εκφράζει ο αρχηγός της Ν.Δ αλλά και στο πιο σκληρό ροκ αν προκληθούν με αναφορές σαν και αυτές που έγιναν στη βουλή από τον κ. Τσίπρα για τον πρώην συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Ν. Γεωργιάδη που βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της παιδεραστίας.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων είναι έτοιμα να συγκρουστούν μέχρι τελικής πτώσεως γνωρίζοντας ότι όποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς επικρατήσει στις ευρωεκλογές, αυτόματα θα πάρει και την πρόκριση κατά πάσα πιθανότητα για τις εθνικές εκλογές χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι ανατροπές σε ότι έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο τόνος των δημοσκοπήσεων

Οι μέχρι τώρα μετρήσεις που έχουν τα δύο κόμματα εμφανίζουν τη Ν.Δ να προηγείται σταθερά από τον ΣΥΡΙΖΑ και με υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των οπαδών της. Στην κυβέρνηση πάλι έχουν μια διαφορετική θεωρεία. Ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα επηρεάσουν θετικά τους ψηφοφόρους και έτσι θα μειωθεί η διαφορά από τη Ν.Δ την οποία πάντως δεν αμφισβητούν.

Το ελπιδοφόρο για την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, όπως τουλάχιστον δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι και μέσα από εκεί εκτιμούν ότι ένα ποσοστό θα πιστωθεί σε εκείνους με δεδομένο ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα χαμηλά. Τίποτα όμως δεν αποτελεί σίγουρο ενδεχόμενο αφού όλοι οι δημοσκόποι μετράνε με συν πλην 3% απόκλιση γιατί, όπως έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια, οι ψηφοφόροι που μετέχουν σε δημοσκοπήσεις πολλές φορές ή ντρέπονται να πούνε την αλήθεια για το τι ψηφίζουν ή παραπλανούν την έρευνα με απαντήσεις τις οποίες δεν πιστεύουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μετράνε και αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα βγάζουν τα επιστημονικά τους συμπεράσματα.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι την τελευταία εβδομάδα θα δημιουργηθεί ευρύτερο κλίμα υπέρ της αφού η ιστορία των εκλογών στην Ελλάδα δείχνει ότι τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι από τους αναποφάσιστους πάνε με αυτόν που φαίνεται ότι θα νικήσει στις εκλογές. Αντίθετα στη κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι τις ευρωεκλογές που έχουμε περίπου 17 ημέρες ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θα «αποκαθηλωθεί» και θα γυμνωθεί πολιτικά από τα επιχειρήματα που θα προσφέρει στους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που θα πάρει στους ώμους του όλο το παιχνίδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ