ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης: Έπεσαν οι τόνοι στη Βουλή

Ψήφος εμπιστοσύνης: Έπεσαν οι τόνοι στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ έπεσαν και οι τόνοι στη Βουλή

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα... αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν ασχολούμαι με πολιτικές επιθέσεις, fake news και επιθέσεις σε νεκρούς»

Όπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε «εκλογές-αρένα».

«Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε μόνος σας, ακόμη και επιτιθέμενος σε νεκρούς. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτό τον τρόπο», συνέχισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη και αφού σημείωσε ότι τον σέβεται παρατήρησε:

«Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε».

Τόνισε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε «μισή συγγνώμη» για την «αθλιότητα» του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την «αθλιότητα» που έκανε, όπως είπε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας και να λέει ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την «αθλιότητα» που έκανε ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλω να συνεχίσω τίποτα από όλα αυτά», επεσήμανε και συνέχισε:

Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει, έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας.

«Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι' αυτό αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;», απάντησε στις συνέχομενες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις διακοπές του με σκάφος.

«Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει»

«Ζείτε κύριοι της αντιπολίτευσης εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι θα σβήσει, ότι δεν στηρίζεται στην ελληνικό λαό.

Έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το "μαζί τα φάγαμε" του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε "όλοι το ίδιο είμαστε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ελίτ, ή ότι είμαι εγώ μέλος της ελίτ. Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμά σας και ο απαξιωτικός σας λόγος για το λαό», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχετε αντιγράψει την καμπάνια του Μπολσονάρου»

«Εγώ παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε έτσι μέχρι τις εκλογές. Γιατί έχετε αντιγράψει την καμπάνια του ακροδεξιού Μπολσονάρου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας, όχι τα υπόλοιπα. Εν πάση περιπτώσει εγώ δε θα σας ακολουθήσω αλλά είμαι βέβαιος ότι ακριβώς επειδή δε κατανοείτε πιο είναι το πρόβλημά σας έχετε επιλέξει να πάτε στις εκλογές με μια καμπάνια, καρμπόν από κόμματα και υποψηφίους της ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε κι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε αντιπαρατεθεί πολιτικά. Τα είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης».

Για τις άδειες του Κουφοντίνα

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις άδειες που έχουν δοθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας: «Όταν έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε μία από αυτές δεν επέστρεψε στις φυλακές, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της.

Στόχος σας είναι αποκτήσετε πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού. Και βεβαίως αναδεικνύοντας ακόμα μία φορά στην αγαπημένη σας φράση για την τάξη και την ασφάλεια. Όταν επί των ημερών σας έπαιρναν άδεια οι πρώτοι καταδικασμένοι της 17Ν, όταν επί των ημερών σας, βαρυποινίτες δραπέτευαν από τις φυλακές με ελικόπτερα, και τότε δεν λέγατε κάτι. Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ από εδώ μέχρι τις ευρωεκλογές και από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές».

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες», σημείωσε.

«Φοβάστε κ. Μητσοτάκη ότι ζείτε σε μια φούσκα;»

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε γιατί.

«Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό ; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;». τόνισε και συνέχισε:

Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στη κάλπη δεν αρκεί να έχεις τη πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015 ; Που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσο καιρό ζείτε σε μια φούσκα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών», σημείωσε.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει «κατά κράτος», επισήμανε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνει «πάσες σε κενό τέρμα» στην κυβέρνηση.

Για το πακέτο στήριξης

Αναφερόμενος στις παροχές που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που εσείς τον φέρατε. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα».

Την περασμένη Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων, με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, όπως:

  • Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%
  • Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.
  • Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
  • Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ».

«Και από την επόμενη χρονιά:

  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000
  • Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, μέτρο που αφορά τους επενδυτές
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%
  • Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%
  • Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων
  • Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%
  • Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

Απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι η 13η σύνταξη, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα δοθεί μέχρι τέλος του μήνα, δεν είναι σύνταξη, αλλά «έκτακτο επίδομα» o πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Σας προτείνω κ. Μητσοτάκη να πάτε μια βόλτα και να στείλετε και τα στελέχη σας σε όλη τη χώρα, τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία.

«Είστε με την ελίτ, εμείς με την Ελλάδα των πολλών»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και παρατήρησε πως ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, για τον οποίο σημείωσε ότι «ήταν ειλικρινής».

«Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε:

Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου. Γιατί όταν βάζετε 5 ευρώ για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Άρα ελαφρύνετε τους λίγους. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο.

«Κύριε Μητσοτάκη, εσείς είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, με την Ελλάδα ελίτ. Εμείς με την Ελλάδα των πολλών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο Μητσοτάκη σε Τσακαλώτο

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά έκανε ένα αστείο στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος ομιλητής, λέγοντας: «Ηγετική εμφάνιση κάνατε κύριε Τσακαλώτε, λόγω απουσίας του κ. Τσίπρα», ενώ συνέχισε:

Και ίσως η αναφορά που κάνατε στο 3% να είναι μία προβολή από το μέλλον. Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν τη χαρίζουμε στην Αριστερά, αλλά κάποια στιγμή η οικονομία πρέπει να δημιουργήσει και πλούτο. Εσείς ανακυκλώνετε μιζέρια.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή την Τετάρτη, λέγοντας πως αυτή "εκτραχύνθηκε".


«Όλοι με ξέρουν και ξέρουν ότι δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος μου. Κάνει λάθος όμως ο κ. Τσίπρας. Δεν θα ανεχτώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Θα απαντώ, γιατί η κοινή γνώμη πρέπει να έχει αντίληψη».


Για τη φωτογραφία του πατέρα του Τσίπρα

«Έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τη φωτογραφία που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook, για τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία και αποδείχτηκε fake.

Επίθεση σε Πολάκη και Τσίπρα για τον Κυμπουρόπουλο

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, τονίζοντας πως «μια συγγνώμη από τον κ. Πολάκη θα αρκούσε για τα όσα έγιναν με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο».

«Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη για αυτό που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο, τίποτα από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεν θα είχε γίνει. Όμως, επέλεξε να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα. Στην πίεση φαίνεται ο αληθινός χαρακτήρας των πρωταγωνιστών. Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί. Και ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του. Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας», συνέχισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «κ.Τσίπρα όταν μιλάτε στον ενικό σε αυτή την αίθουσα, θίγετε το αξίωμά σας. Χειρότερο από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν το να αποκαλέσετε περιφερόμενη γλάστρα τον Στ. Κυμπουρόπουλο. Τόσα mea culpa έχουν ακουστεί σε αυτή την αίθουσα, πείτε κι εσείς ένα για τον Στέλιο».

Νέα αιχμές για το σκάφος

Στη συνέχεια, επανήλθε στο ζήτημα των διακοπών του πρωθυπουργού με το σκάφος, σημειώνοντας: «Οι διακοπές ενός πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία, οφείλουν να είναι δημόσιες. Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς σου αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβο κότερο, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες».

"Πολακισμός" και ευρωεκλογές

«Μίλησα για τον πολακισμό και ήρθε ο ίδιος ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: "Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας Δημοκρατία, αυτή που είχατε χρόνια και όχι για την Δημοκρατία των λαϊκών αναγκών". Ακούστε, η Δημοκρατία είναι μία, το Σύνταγμα είναι ένα. Στην Δημοκρατία ανεχόμαστε την διαφορετική άποψη, λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας. Δεν απειλούμε δημοσιογράφους ότι θα τους θάψουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη. Ούτε ελπίζουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή μπας και κερδίσουμε εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο πολακισμός καθιερώνεται και επίσημα ως το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ. Τσίπρα», συνέχισε.

«Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν είχε να πει τίποτα. Κ. Τσακαλώτο καταφερθήκατε εναντίον του κ. Βέμπερ. Μας είπατε ποιον δεν θέλετε. Το ποιον δεν θέλει το λέει κι ο κύριος Όρμπαν. Ποιον θέλετε; Θα μας πείτε επιτέλους;», συνέχισε.

«Δεν έχουμε Δημοκρατία»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα έχει δέκα ενότητες. Μία ονομάζεται "αισθάνομαι ασφαλής". Δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια. Πήγα σήμερα να επισκεφτώ τα σπασμένα καταστήματα στην Βουκουρεστίου και τη Βαλαωρίτου. Κι είχε το θράσος η υπουργός σας να πει ότι διασύρω τη χώρα. Εγώ διασύρω τη χώρα, ή οι μπαχαλάκηδες που αφήνετε να τα κάνουν γυαλιά καρφιά;

Και θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πρόγραμμα της ΝΔ και το κάλεσμα για εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος σημειώνοντας πως οι προβλέψεις είναι για τους πολλούς κάνοντας αναφορά στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κόμματος του για την ασφάλεια τονίζοντας πως δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια και «αυτό αφορά τους πολλούς» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει ελεύθερους τους μπαχαλάκηδες για να τα κάνουν γυαλιά - καρφιά.

«Τους καταστήσατε όμηρους των κουκουλοφόρων» είπε ενώ κατηγόρησε την Ξένη Δημητρίου για την δημοσιοποίηση της απόφασής της να διερευνήσει την μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Χαρακτήρισε την 13η σύνταξη προεκλογικό επίδομα με στόχο να ανακόψει ο ΣΥΡΙΖΑ την συντριβή του. «Δεν είναι αυτή η συνταγή για να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία στις αγορές» επεσήμανε συμπληρώνοντας πως οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν μάθει να απατούν και όχι να επαιτούν.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι την 26η Μαΐου θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον καλωσόρισε στη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

«Το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά» είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές το βράδυ των ευρωεκλογών ώστε ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή στις εκλογές για να ορίσουν το μέλλον τους και ανέπτυξε το πρόγραμμα του για την παιδεία και το συνταξιοδοτικό. Αναφέρθηκε ακόμα στους αγρότες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, την οικογένεια.

Ένταση προκλήθηκε όταν απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά την κάλεσε να θυμηθεί ότι βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση και της ζήτησε να «καλιμπράρει» τις ίσες αποστάσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοιγμα έκανε και στους προδομένους, όπως είπε, του Αλέξη Τσίπρα και τους κάλεσε να δουν την ανανεωμένη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και το πρόγραμμα της.

«Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα και μπορούν καλύτερα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ