ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσακαλώτου για την ανισότητα

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσακαλώτου για την ανισότητα
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η χτεσινή τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης κινήθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή προκάλεσε «μούδιασμα» σε πολύ μεγάλο μέρος πολιτών, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν είναι «στρατευμένοι» σε κάποιο κόμμα κι επομένως συνιστούν τα κατεξοχήν προνομιακά ακροατήρια για τις προεκλογικές εκστρατείες. Οι δύο «μονομάχοι» αντιλήφθηκαν ότι η υπερβολική τοξικότητα είναι μια lose-lose κατάσταση και αναδιπλώθηκαν.

Προφανώς, επέμειναν στις απόψεις του καθώς και στην εγκυρότητα των κατηγοριών που εξαπέλυσαν. Ωστόσο, το κλίμα την Παρασκευή ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό της Τετάρτης.

Η ανισότητα Νο1 πρόβλημα

Το καινούργιο στοιχείο στη συζήτησης της Παρασκευής ήταν η σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του που χειροκροτήθηκε πολύ από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιορίστηκε στον απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου του. Αντιθέτως, επέλεξε μια ιδεολογικού αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στη βάση του ζητήματος της ανισότητας.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι τον Νο1 πρόβλημα των κοινωνιών σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική είναι η ανισότητα. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Τι ακριβώς θα πείτε στον ελληνικό λαό στις ευρωεκλογές; Υποστηρίξτε μας για να υποστηρίξουμε τη λιτότητα στην Ευρώπη; Υποστηρίξτε μας για να υποστηρίξουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παρόλο που διαφωνούμε με τη λιτότητα και τη θέση του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος»;

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανισότητα «με σχέδιο, τεκμηρίωση και συμμαχίες. «Τώρα είμαστε στο 2019, που όπως υποσχεθήκαμε, αντί να περιμένουμε στο τέλος της χρονιάς για να δώσουμε ένα κοινωνικό μέρισμα, το ξοδεύουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε με μόνιμα μέτρα, που θα τα ψηφίσετε όλοι από ό,τι κατάλαβα τη Δευτέρα και την Τρίτη», κατέληξε.

«Δεν σας χαρίζουμε το ζήτημα της ανισότητας»

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και στην εισαγωγή της ομιλίας του απάντησε στον κ. Τσακαλώτο: «Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στην αριστερά κ. Τσακαλώτο. Αλλά κάποια στιγμή η οικονομία πρέπει να δημιουργήσει και πλούτο, και εσείς το μόνο που έχετε κάνει είναι να ανακυκλώνετε μιζέρια.»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε εστιάζοντας πάλι στην εκτίμηση ότι η αυξημένη ανάπτυξη θα ωφελήσει τους πολλούς: «Μια χώρα που θα αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς το εθνικό εισόδημα, το οποίο θα αυξάνεται με ιδιωτικές επενδύσεις και θα δημιουργεί πολλές νέες δουλειές. Ναι, αυτό αφορά τους πολλούς, όχι τους λίγους! Κι από αυτό θα ωφελείται συνολικά η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι, καθώς κ. Τσακαλώτο, φαντάζομαι ότι δεν σας έχει διαφύγει η πρόταση μας, ότι κατά την άποψη μας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του Α.Ε.Π»

Στις 26 Μαΐου θα δούμε πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα και οι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ