ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οργώνουν» την Ελλάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης: Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λίγο πριν τις κάλπες

«Οργώνουν» την Ελλάδα Τσίπρας – Μητσοτάκης: Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λίγο πριν τις κάλπες
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Με στόχο την πολυπόθητη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούν συνεχείς περιοδείες και επισκέψεις σε πόλεις και χωριά ενώ παράλληλα διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους και προχωρούν σε επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου.

Ο πρωθυπουργός βάζει συνεχώς στο «μικροσκόπιο» των ψηφοφόρων τα μέτρα που προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό και κοινωνικό πρίσμα που τίθεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίζει τον πολιτικό του αντίπαλο με το ΔΝΤ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να καλύψει τις δικές του πολιτικές επιλογές -δηλαδή όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστελνε επιστολές για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τη Νέα Δημοκρατία, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας διαστρεβλώνει τα πάντα. Το κόμμα υποστηρίζει ότι τα ψέματα που λέει είναι «άνευ προηγουμένου» και αυτό επειδή θέλει να καλύψει τις αμαρτίες της πολιτικής του, που ξεκινούν από την υπερφορολόγηση και τα υψηλά πλεονάσματα που υπέγραψε, μέχρι τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοιράζει προεκλογικά, τάζοντας επιπλέον λαγούς με πετραχήλια.

Τις επόμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να παίζει το χαρτί της «επιστροφής στην κανονικότητα» που εκτός από μέτρα ανακούφισης θα περιλαμβάνει και νέα έξοδο στις αγορές, έτσι ώστε να πιστωθεί στον ίδιο ότι πλέον η χώρα επιστρέφει σε φυσιολογική λειτουργία.

Έτσι, θέλει ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν αρχές του φθινοπώρου, να βγει ξανά στις αγορές για ένα και μόνο λόγο: γιατί στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι οι εκδόσεις θα πρέπει να είναι συχνές, έτσι ώστε η επάνοδος στις αγορές να γίνει με συντονισμένο τρόπο που θα ενισχύει το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο των επανεκδόσεων πενταετίας ή επταετίας, αλλά ακόμα και η έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανάλογα με το κλίμα στις αγορές.

Παράλληλα, η Ελλάδα την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε επίσημα το αίτημα πρόωρης προεξόφλησης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020 (ύψους 3,5 - 3,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,4 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024).

Από την δική του πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξοφλεί νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αποδόμηση των μέτρων που ψηφίζει η κυβέρνηση με χαρακτηριστικότερο όλων το χαρακτήρα που προσδίδει στη λεγόμενη 13η σύνταξη την οποία χαρακτηρίζει «προεκλογικό επίδομα» και «φιλοδώρημα».

Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να μην μένει στα «ψιλά γράμματα» αλλά να μιλά για την πραγματική οικονομία, οποία άλλωστε αφορά τον απλό κόσμο.

Για αυτό το λόγο, επισκέπτεται πολίτες και συνομιλεί μαζί τους, αλλά και προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών.

Και βέβαια, αυτό που λένε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κατηγορεί τον Βέμπερ για ανθέλληνα και από την άλλη να βρίσκεται αγκαλιά με την Μέρκελ.

Πρόκειται, όπως λένε, για θέατρο του παραλόγου.

Όπως και να έχει πάντως, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που «οργώνουν» την Ελλάδα, έχουν ιδρώσει την εκλογική φανέλα και προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζει στο ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει.

Ωστόσο, τα ευρήματα των ερευνών που έχουν στα χέρια τους στην Πειραιώς είναι εντελώς διαφορετικά από τις δημοσκοπήσεις που έχει η κυβέρνηση.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια»

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» προσθέτουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά που βλέπουν το κόμμα τους να αυξάνει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα.

Το τελευταίο διάστημα στο ΚΙΝΑΛ είναι αισιόδοξοι, καθώς οι μετρήσεις τους δείχνουν καθαρά να βρίσκονται τρίτο κόμμα στις επιλογές των ψηφοφόρων έχοντας έτσι εξασφαλίσει το ότι στις βουλευτικές εκλογές θα έχουν μια πολύ καλή μαγιά για να ξεκινήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ