ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-εργοδοτών

Ασφαλιστικό: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-εργοδοτών
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Παππάς ενώ από την πλευρά των εργοδοτών οι επικεφαλής του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε μια ευθύνη κοινωνική και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου, να βρούμε τις βέλτιστες επιλογές για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις θετικές αποφάσεις για την απομείωση του χρέους που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι η Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας είναι σύμφωνη με μια λελογισμένη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ τάσσεται κατά της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Για τη συμφωνία των εργοδοτών με τις προτάσεις της κυβέρνησης είχε προϊδεάσει νωρίτερα με σχετική ανάρτησή της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

Η συμφωνίας κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων προσθέτει στην ελληνική πλερά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη διαπραγμάτευση που θα γίνει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επιπλέον, στο Μαξίμου θεωρούν ότι η συναίνεση που εξασφαλίζουν από τις εργοδοτικές οργανώσεις θα "στριμώξει" και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή και δεν αποκλείουν, μάλιστα, να υπάρχουν περισσότεροι από 153 βουλευτές που θα ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Κοινή δήλωση εργοδοτών

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ μετα τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν τα εξής:

«Οι Πρόεδροι των τεσσάρων εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

»Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:

1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

»Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι Κοινωνικοί Εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ