ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις δράσεις αναλαμβάνει η ΝΔ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τρεις δράσεις αναλαμβάνει η ΝΔ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Πηγή: Eurokinissi

Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις για την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο της Γενοκτονίας των Ποντίων ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει πλήρες νόημα και περιεχόμενο όταν γίνεται δράση και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα του, καθώς η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο συνιστά Προσωπική παραταξιακή και ηθική υποχρέωση.

«Δέσμευση μου είναι ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογή της καλά προετοιμασμένη πρωτοβουλία προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος», είπε και πρόσθεσε πως την ίδια δράση θα αναλάβουν και βουλευτές της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανακοίνωσε δε, πως ήδη η ΝΔ έθεσε το ζήτημα αυτό σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ.

«Είναι προσωπική, παραταξιακή και εθνική υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτό το εθνικό καθήκον δεν θα ανασταλεί όσο κι αν ακόμη κάποιοι μέχρι και χθες επιμένουν σε μία ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κλείδωσαν την ιστορία εκείνης της εποχής», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στην Τουρκία για τα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερτογάν για την γενοκτονία των Ποντίων.

«Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και για την ίδια μία γενναία και απελευθερωτική πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμη εγκλωβισμένοι σε μία στρεβλή και παραμορφωμένη ανάγνωση της ιστορίας, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την πατρίδα κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους ως την τελευταία τους πνοή», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας τη δολοφονική επίθεση σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Στην στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι απόγονοι των θυμάτων δεν ζητούν εκδίκηση, αλλά την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, δηλαδή της γενοκτονίας των Ποντίων. «Αυτή η αναγνώριση είναι ένα αίτημα δημοκρατικό και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός τραγικού ιστορικού γεγονότος που πια κανείς δεν αμφισβητεί», είπε και έκανε γνωστό πως σχεδιάζεται η δημιουργία του Μουσείου Προσφύγων στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Όποιος είδε τη σημαία που έμοιαζε με ματωμένο ποτάκι και δεν ανατρίχιασε δεν έχει καρδιά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή την εκδήλωση παρουσία του Ερτογάν στη Σαμσούντα και τόνισε πως «τέτοιες εικόνες θα βλέπουμε όσο μένουμε απαθείς στην ταυτότητα και την ιστορία μας».

Η Βουλή φωτίστηκε χθες 19 Μαΐου με κόκκινο και μαύρο χρώμα, που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος. Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ