ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι κρυφές αναλύσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Τι δείχνουν οι κρυφές αναλύσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ & EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ολοκληρώνεται σήμερα η «μάχη της πλατείας» και των δημοσκοπήσεων, με τους δύο βασικούς μονομάχους να στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο βράδυ της Κυριακής. Μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνουν τον ύστατο αγώνα για να επικρατήσουν ο ένας έναντι του άλλου. Αυτό που γνωρίζουν, ωστόσο, τα δύο επιτελεία σε Μαξίμου και Πειραιώς από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις είναι ότι ξέρουν σε τι μπορούν να ελπίζουν και τι πρέπει να αποφύγουν.

Οι δημοσκοπικές έρευνες αποδεικνύουν πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι από 3,5 – 7 % ανάλογα με το που θα κλίνουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, ως φαίνεται, από τώρα καταλάβει ότι δεν αμφισβητείται πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Το θέμα είναι η διαφορά που δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς.

Κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα των δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι η διαφορά θα κυμανθεί περίπου στο 3,5%. Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως η διαφορά θα είναι πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ενδέχεται δε, η διαφορά να είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που η πρωτιά του κ. Μητσοτάκη λάβει χαρακτηριστικά εκλογικού «αέρα».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στοχεύουν κατευθείαν στους νέους ψηφοφόρους. Αν οι ηλικίες 17-24 ετών πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή στις κάλπες, τότε το… χαμόγελο στα χείλια των κυβερνητικών στελεχών μπορεί να περισσέψει αφού, αποδίδουν μεγάλες πιθανότητες νίκης έχοντας τις νεαρές ηλικίες κοντά τους.

Το ίδιο αναφέρουν και οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτιμούν ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα κινηθούν κοντά τους εκλογικά γιατί πολλοί εξ αυτών των παιδιών εργάζονται στα χρόνια της κρίσης με πολύ χαμηλούς μισθούς και θα «απαντήσουν» εκλογικά στους υπεύθυνους, δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο κ. Τσίπρας δεν ξέχασε τις παροχές και εξήγγειλε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη.

Είναι η ύστατη προσπάθεια, έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να μειώσει την διαφορά παρά του αντιθέτου λεγόμενα από υπουργούς που μεταφέρουν στον πρωθυπουργό μια διαφορετική εικόνα λέγοντάς του «θα σκίσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ζητά ένα καθαρό αποτέλεσμα ώστε να πιέσει από την Κυριακή και μετά με πιο έντονο τρόπο για βουλευτικές εκλογές το νωρίτερα δυνατό.

Επίσης, τα προγνωστικά σε ό,τι αφορά στις εκλογές για την Τ.Α. στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Και αυτό διότι αποδεδειγμένα δεν έχει στελέχη που να έχει εκπαιδεύσει στην αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα, όπως όλοι εκτιμούν, η μερίδα του λέοντος να πέσει στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ που διαθέτουν ικανά και έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται με επιτυχία τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών στις πόλεις που βρίσκονται επικεφαλής.

Όχι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Αναμφισβήτητα στη «μάχη» των εντυπώσεων έχουν τη δική τους βαρύτητα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις. Και οι δύο μονομάχοι, φορώντας λευκό πουκάμισο, μιλούν στους ψηφοφόρους στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα και πέρα από αυτούς που τους ακούν στις πλατείες.

Η τελευταία ανοικτή συγκέντρωση για τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη -μια πόλη που για τη ΝΔ έχει ιδιαίτερο συμβολισμό στην προεκλογική της καμπάνια, αφού η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η πλειοψηφία των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος διαφωνεί, αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην εικόνα που μπορεί να φανεί από την συγκέντρωση του Συντάγματος, θεωρώντας ότι αν είναι ογκώδης θα μετρήσει θετικά στο φίνις των εκλογών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπάρχει τεράστια κινητοποίηση ψηφοφόρων, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα θα δώσουν το παρών στη συγκέντρωση στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα «μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα νίκης από τη συμπρωτεύουσα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει έναν αέρα ήπιας δύναμης, στη σημερινή του ομιλία και δεν πρόκειται να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους για να μην προκαλέσει τα αντιδεξιά αισθήματα στους ψηφοφόρους.

Το ίδιο κάνει το τελευταία διάστημα στοχεύοντας κατευθείαν στους ψηφοφόρους του κέντρου από τους οποίους η Φώφη Γεννηματά «κρατά» με απόλυτη σιγουριά κοντά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ