ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Δεν είναι στρατηγική η ήττα, χάσαμε δύο περιφέρειες» λέει ο Παππάς

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Δεν είναι στρατηγική η ήττα, χάσαμε δύο περιφέρειες» λέει ο Παππάς
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δεν είναι στρατηγική ήττα. Δύσκολο αποτέλεσμα, αλλά ο χάρτης των περιφερειών δεν ήταν ποτέ κόκκινος. Η ΝΔ διεύρυνε τα αποτελέσματά της, εμείς χάσαμε δύο περιφέρειες, της κ. Δούρου και στα Ιόνια. Η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της πράγματι. Είμαστε ενώπιον μιας εκλογικής μάχης και αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Όλα θα συζητηθούν».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Να υπενθυμίζουμε πως η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο News 24/7, o υπουργός έκανε κάλεσμα στους πολίτες να «ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη και να μη γυρίσουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ. Όσο περνούν οι μέρες αυτό το δίλημμα θα εντείνεται. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος με μια πιθανή επιστροφή Μητσοτάκη. Έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη πρόνοια για να δείχνουμε πως αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Εμείς χαρήκαμε με την αύξηση του μισθού αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση πως ο μήνας δεν βγαίνει ούτε με τα 586 ούτε με τα 650».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ «αντιδραστικό» και «αποτυχημένο» και τόνισε πως «οδηγεί σε κοινωνική αστάθεια και συνοδεύεται από πρόγραμμα νόμου και τάξης και αναθεώρησης της ιστορίας. Υποψήφιοι της ΝΔ λένε πως τα παιδιά που ξεσηκώθηκαν στο Πολυτεχνείο φταίνε που χάσαμε τη μισή Κύπρο. Έχουμε ξέπλυμα από τηλεόρασης επιφανών χουντικών που θα παίξουν ρόλο, όπως ο κ. Μαστοράκης. Είχε σε ζωντανή μετάδοση να κάνουν δηλώσεις μετάνοιας τα παιδιά που βασανίστηκαν επί χούντας. Η ΝΔ έχει υποψηφίους που εκστομίζουν τέτοια πράγματα και δεν τους τραβάει κανείς το αυτί. Το αντικοινωνικό πρόγραμμα Μητσοτάκη χρειάζεται βραχίονα νόμου και τάξης και ο κόσμος θα "πρέπει" να είναι φοβισμένος, να φοβάται τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον ξένο, τον διπλανό του. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά παραβατικότητας έχουν πέσει».

Σχολιάζοντας την κρίση στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «όταν έχουμε μια πορεία προς την πόλωση είναι λογικό κάποια κόμματα να πληρώνουν κόστος συμπίεσης από τους δύο πόλους. Αυτό το είδαμε με τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, τη ΛΑΕ, την Ένωση Κεντρώων. Το ίδιο γίνεται και με το ΚΙΝΑΛ. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το κάνει όμως με πολύ αντιφατικό τρόπο. Η κ. Γεννηματά υπηρετεί τη γραμμή Βενιζέλου έχοντας τον κ. Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίου. Ζητά την καταδίκη των υποψηφίων που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Ήταν ο Ηλιόπουλος απέναντι στον Μπακογιάννη και η Δούρου απέναντι στον Πατούλη. Η κ. Γεννηματά λοιπόν εκφράζει μια αντιφατικότητα.

Όσοι παίξανε την αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή ευνόησαν τη ΝΔ. Αυτή τη στιγμή στο ΚΙΝΑΛ επιτείνονται τα προβλήματα, εμείς θα θέλαμε να είναι κομμάτι της προοδευτικής ομάδας που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας. Διαφωνούμε με τη στάση που έχουν η οποία συμπυκνώνεται στο να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης, και θα προτάξουμε την προοδευτική γραμμή μας που συγκροτημένα μειώνει τα βάρη από τις ομάδες που έχουν βιώσει τις μεγαλύτερες περικοπές. Εμείς θέλουμε όλο και περισσότεροι να λένε πως είναι ανάγκη για τη χώρα να ηττηθεί στρατηγικά η αριστερά. Πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος μπορεί να πάει στη ΝΔ».

Σε ερώτηση για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, τόνισε πως μία τέτοια συνεργασία «πρέπει να εδράζεται σε προγραμματικές αρχές και θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών. Οτιδήποτε άλλο προκρίνει τη δεξιά λύση. Ο κ. Βενιζέλος ήταν κύριος εκφραστής της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής και η κ. Γεννηματά αναπαράγει τα ίδια πράγματα».

«Τα επιχειρήματα των αντιπάλων μας δεν είναι νομικά και συνταγματικά. Εκτιμώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παρανομήσει. Το Σύνταγμα και ο νόμος είναι ξεκάθαρα. Ο ΠτΔ δεν έχει δείξει πως είναι δεκτικός σε τέτοιες πιέσεις», τόνισε σχετικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ