ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή υιοθετεί τα παιδιά του «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκου Παπαδόπουλου

Η Βουλή υιοθετεί τα παιδιά του «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκου Παπαδόπουλου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με ομόφωνη απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε σήμερα, Τρίτη, να εισαγάγει σε μια από τις προσέχεις συνεδριάσεις της Βουλής, τη λήψη απόφασης ώστε να προχωρήσει η «υιοθέτηση» των ανήλικων τέκνων του «ήρωα του Αιγαίου» Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε με αυτοθυσία χιλιάδες μετανάστες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησε να ληφθεί από την Ολομέλεια σχετική απόφαση για την «υιοθέτηση» των παιδιών του Κυριάκου Παπαδόπουλου από τη Βουλή, όπως γίνεται και σε άλλα στελέχη των ΕΔ που πέφτουν στο καθήκον, προκειμένου η ελάχιστη αυτή ενέργεια της Βουλής προς τα παιδιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου να είναι ισχυρή νομικά και να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η πρόταση του κ. Νίκου Βούτση, έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα κόμματα και έτσι την επόμενη εβδομάδα θα εγγραφεί σε ημερήσια διάταξη και θα υπάρξει και η τυπική απόφαση της Ολομέλειας .

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και έφυγε στα 44 χρόνια του.

Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ «4.1 miles»:

4.1 Miles from The New York Times on Vimeo.

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Μυτιλήνης και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ