ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου αρχηγού

Εκλογές ΝΔ: αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου αρχηγού
Αριστέα Σφακιανάκη

Σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές στη ΝΔ και εκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε το νέο αρχηγό λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Μετά από μία μακρά και επώδυνη διαδικασία για την παράταξη, από τη Δευτέρα το πρωί η νέα ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος με στόχο σε πρώτη φάση την άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης και σε δεύτερη φάση τη νίκη στις εκλογές.

Μειμαράκης και Μητσοτάκης θέτουν μέχρι την τελευταία στιγμή το διακύβευμα των εκλογών προς τους πολίτες, ένα διακύβευμα που είναι κοινό, ο καθένας όμως έχει και διαφορετική προσέγγιση.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, ο κ. Μεϊμαράκης προαναγγέλλει άμεση αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με στόχο την άσκηση δυναμικής αντιπολίτευσης αλλά και οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα στο δρόμο για το Συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη. Ο κ. Μειμαράκης δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, εμφανίζεται βέβαιος για την ενότητα της παράταξης και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα στηρίξει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα δηλώνει πως η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει ενω χαρακτηρίζει «τιμή» τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή στο πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο Μέγκα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση, δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές.

Διαδικαστικά ζητήματα

Τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν προκύψει την τελευταία στιγμή δεν φαίνονται ικανά πάντως να τορπιλίσουν την διαδικασία αν και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης στο εσωτερικό της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

  1. Υπάρχει θέμα με όσους ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν είχαν καταγραφεί στους ηλεκτρονικούς καταλόγους. Υπολογίζεται πως περίπου 4 χιλιάδες πολίτες ψήφισαν κατά τη διάρκεια της μισής ώρας μετά τις 7 το βράδυ που είχε πέσει το σύστημα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους με το χέρι. Η πλευρά Μητσοτάκη ζήτησε να μην μπορούν να ψηφίσουν αυτά τα άτομα καθώς δεν υπήρξε σαφή διασφάλιση των στοιχείων τους από τη στιγμή που δεν υπήρχε και η σχετική ταυτοποίηση με τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μειμαράκη ζήτησε να τους δοθεί το δικαίωμα της ψήφου.
  2. Η επαλήθευση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα. Στον πρώτο γύρο υπήρξε διασταύρωση των στοιχείων που έρχονταν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με φάξ από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και έτσι η ΚΕΦΕ στη συνεδρίασή της προσπάθησε να βρει λύσεις. Μια πρόταση είναι να αντικατασταθούν τα φάξ από ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα καλούν οι αρμόδιοι από τα εκλογικά κέντρα και έτσι να υπάρχει η σχετική ταυτοποίηση με τα αποτελέσματα που θα αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Με αυτή την πρόταση φέρεται να διαφωνεί η πλευρά Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος πιστοποίησης της ταυτότητας του εκάστοτε καλούντος.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές ΝΔ: Διαφωνία των υποψηφίων σε διαδικαστικά ζητήματα

Εκλογές ΝΔ: Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, λέει ο Μεϊμαράκης

Εκλογές ΝΔ: Κανένα θέμα διάσπασης λέει ο Μητσοτάκης

Εκλογές ΝΔ: Πού ψηφίζετε, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κυριακή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ