ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γεννηματά «ειρηνεύει» το ΚΙΝΑΛ – Θα δείξει την έξοδο σε όποιον δημιουργήσει θέμα

Η Γεννηματά «ειρηνεύει» το ΚΙΝΑΛ – Θα δείξει την έξοδο σε όποιον δημιουργήσει θέμα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI

Πολλοί ανέμεναν ότι στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, θα «έβγαιναν τα μαχαίρα» για την αποπομπή Βενιζέλου.

Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Γιατί στη χτεσινή συνεδρίαση όχι μόνο δεν «βγήκαν μαχαίρια», αλλά οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά. Σύμφωνα με κομματική πηγή, ακόμα και οι φίλα προσκείμενοι στον Βαγγέλη Βενιζέλο ήταν σαφώς πιο ήπιοι ενώπιον της κ. Γεννηματά από ό,τι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ακόμα και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος που θεωρείται ο πιο στενός πολιτικός φίλος του κ. Βενιζέλου, περιορίστηκε στο κάνει λόγο για λάθος απόφαση, ενώ χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κεφάλαιο για την παράταξη. Εν ολίγοις, η κ. Γεννηματά επικράτησε πλήρως.

Η επικράτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ επισφραγίστηκε συμβολικά από την ομόφωνη έγκριση της εισήγησής της στο όργανο. Δηλαδή ακόμα και οι φίλοι του κ. Βενιζέλου ενέκριναν τους χειρισμούς της κ. Γεννηματά, κάτι που, όπως και να το κάνουμε, θυμίζει εποχές Αντρέα Παπανδρέου.

Επίθεση στον Τσίπρα

Συνεχίζοντας τη γραμμή της οξείας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε σήμερα με δριμύτητα σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία του αφορολόγητου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν.» Η οξύτητα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί μόνο στενά προεκλογικές σκοπιμότητες. Αποσκοπεί επίσης στην ακύρωση της κριτικής Βενιζέλου ότι η κ. Γεννηματά μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε ούρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκης δήλωσε στην ΕΡΤ: «Η απόφαση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν πολιτική και όχι προσωπική.[…] Η ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, στέλνει το μήνυμα της ενότητας και της συστράτευσης για την κρίσιμη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη αυτή. Άλλωστε αυτό που αφορά τους πολίτες είναι η πολιτική ατζέντα και όχι οι εσωκομματικές διεργασίες.»

Οι αιτίες

Γιατί όμως οι φίλοι του κ. Βενιζέλου δεν σήκωσαν το γάντι που έριξε η κ. Γεννηματά; Φαίνεται ότι είναι οι τρεις οι βασικές αιτίες της στάσης τους:

Πρώτον, το κυνήγι του σταυρού. Παραμονές εκλογών μια παρατεταμένη εσωκομματική κρίση δεν θα προκαλέσει μόνο ζημιά στην κ. Γεννηματά, αλλά μπορεί να στοιχίσει την εκλογή ακόμα και πρωτοκλασάτων στελεχών.

Δεύτερον, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η Χαριλάου Τρικούπη έχει στείλει μηνύματα ότι όποιος δημιουργήσει θέμα θα ακολουθήσει τον κ. Βενιζέλο.

Τρίτον, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένει το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Αν το αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ είναι χαμηλότερο αυτού των ευρωεκλογών, είναι σίγουρο ότι κ. Γεννηματά δεν θα περάσει ένα ανάμελο καλοκαίρι.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι μέχρι τις εκλογές θα επικρατήσει «ειρήνη» στο ΚΙΝΑΛ. Η «ειρήνη που επέβαλε η πρόεδρός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ